Foto: BoBo
Foto: BoBo

Proste postelje na ljubljanski infekcijski kliniki niso videli že več tednov. Ves čas je zasedenih vseh 64 postelj za odrasle bolnike, pa tudi vseh 10 postelj na intenzivni terapiji. Mateja Logar z infekcijske klinike je dejala, da takoj, ko se postelja sprosti, nanjo napotijo nekoga, ki je trenutno v obdelavi in čaka na prosto posteljo.

S klinike sicer opozarjajo, da ne primanjkuje le bolniških postelj, ampak tudi zdravstvenega kadra. Vsakodnevno proste postelje za bolnike iščejo tudi po drugih bolnišnicah. "Seveda pa imajo tudi splošne bolnišnice svoj pritok bolnikov tako, da smo večinoma neuspešni," je sporočila Logar.

Po pomoč ne prihajajo le starejši, ampak tudi mladi. Ta konec tedna bodo potekala pustovanja, ki se bodo zaradi slabega vremena številna dogajala v zaprtih prostorih, kjer pa je možnost okužbe še večja.

"Kar nekaj mladih je, ki imajo bakterijske pljučnice, veliko je razmeroma mladih, ki imajo hud potek gripe. Zato opozarjamo, da gremo na take stvari res, če smo popolnoma zdravi, ne gre samo za nas, ampak tudi preostale, ki so na takih povorkah in druženjih," je sporočila Logar in dodala, da naj predvsem družine z majhnimi otroki ne hodijo na take dogodke, saj je velika verjetnost, da je tam kdo z okužbo dihal, ki je lahko zelo težko potekajoča okužba, ki pogosto potrebuje bolnišnično zdravljenje.

V prihodnjih tednih naj se ljudje tako izogibajo zaprtih prostorov, v katerih je večja množica ljudi.

Na ljubljanski infekcijski kliniki ni prostih postelj