Poskusno obdobje je po besedah ministrice potrebno, da se ugotovijo dejanski stroški te službe.
Poskusno obdobje je po besedah ministrice potrebno, da se ugotovijo dejanski stroški te službe. "To pa ne pomeni, da bo Maribor po šestih mesecih ostal brez tega. Seveda bo ta služba ostala, saj jo Maribor nujno potrebuje," je poudarila. Foto: Policija
Aerodrom Maribor
Z Aerodromom Maribor imajo za zdaj sklenjeno najemno pogodbo za poslovne prostore in hangar do konca aprila 2017. Foto: BoBo

Medtem ko je bila ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči, ki že deset let deluje na brniškem letališču, doslej predaleč za učinkovito posredovanje v vzhodni Sloveniji, bodo z ekipo na mariborskem letališču odslej imeli tudi prebivalci vzhodnega dela države neposreden dostop do te zdravstvene storitve.

Kot je povedal vodja Centra za nujno medicinsko pomoč in reševalne prevoze Maribor Štefan Mally, so pridobitve zelo veseli, saj bodo lahko hitreje prišli do ponesrečencev v odročnejših predelih. "Helikopter bo poklican na teren, če bo zdravnik nujne medicinske pomoči na terenu potreboval dodatno pomoč pri kritično obolelem ali poškodovanem. Helikopter bo izvajal tudi prevoze, ko je prevoz z reševalnim vozilom zaradi slabih cestnih povezav nemogoč ali zaradi prevelikih tresljajev ali nedostopnosti terena," je še povedal Mally.

Ekipa naj bi se danes na letališču samo predstavila ministrici, drugim gostom in medijem, a je moral helikopter resnično na teren, saj je bil klican na pomoč na območje Krškega. Kot so pozneje sporočili z ministrstva za zdravje, je morala ekipa po bolnico s poslabšanjem kronične bolezni.

Vse je v rokah policije
Helikoptersko nujno medicinsko pomoč tako kot na Brniku izvaja policija oz. njena Letalska policijska enota (LPE) z enim helikopterjem. "Za nas to pomeni določene organizacijske spremembe, med drugim selitev kadrov na to območje, zato smo se odločili, da za pol leta pristopimo k temu pilotnemu projektu, da vidimo pozitivne in negativne stvari. A mislim, da nekih težav ne bi smelo biti," je dejal vodja policije Marjan Fank. Po izteku pilotnega obdobja bo služba ostala v Mariboru, je ob tem pomirjujoča zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc.

Upa, da se bo projekt nadaljeval tudi po poskusni dobi. Težavo vidi le v starosti helikopterjev, saj imajo ti od 25 do 35 let. "So redno vzdrževani in servisirani, a se starost lahko zelo hitro izkaže kot negativen dejavnik. Ko smo se pogovarjali o helikopterski pomoči na tem območju, je nastal časovni zamik, ker smo imeli v uporabi samo dva aktivna helikopterja. Zdaj je naša flota v polni funkciji, torej šteje tri helikopterje," je pojasnil Fank.

Težava ostaja tudi pristajanje helikopterja na območju UKC-ja Maribor, saj na vrhu novega urgentnega centra še niso zgradili heliporta. Za zdaj helikopterji pristajajo na ploščadi ob kirurški stolpnici.