UKC Maribor. Foto: BoBo
UKC Maribor. Foto: BoBo

Pred dvema tednoma so začeli delo v montažnem prizidku, v katerem je sedem ambulant.
Ideja o montažnem objektu se je porodila spomladi leta 2021, ko se je v Sloveniji in širše zgodil kolaps mladostniške psihiatrije, je povedala vodja enote za otroško in mladostniško psihiatrijo klinike za pediatrijo v UKC-ju Maribor Hojka Gregorič Kumperščak.

"Na višku epidemije covida-19 se nismo spopadali samo s covidno epidemijo, ampak tudi z epidemijo duševnih motenj otrok in mladostnikov, ki smo ji nekako še danes priča," je dejala.
Že jeseni 2020 so opazovali strm porast ne le duševnih motenj, temveč tudi duševnih stisk in težav otrok in mladostnikov, ki so bili usmerjeni predvsem na oddelke otroške in mladostniške psihiatrije.

Marca 2021 smo bili v Sloveniji in drugje po njenih podatkih priča 40-odstotnemu povečanju napotitev v bolnišnice za otroke in mladostnike. Ob tem so bile težave pri nastanitvah, žal se je zgodilo tudi to, da se je zmanjšala povprečna ležalna doba, saj so jo bili prisiljeni skrajšati na pet dni, je povedala predstojnica.

Kritična pomlad 2021

Spomladi 2021 so zaznali kar do 360-odstotno povečanje urgentnih napotitev v njihove ambulante, ki so takrat delo opravljale v štirih prirejenih ambulantah, zato so ves čas iskali dodatne prostore. V dveh letih se pritisk na ambulante in bolnišnično nastanitev ni zmanjšal.

"Nasprotno, na urgentne preglede so napoteni otroci in mladostniki, ki imajo stiske in težave, ki bi lahko bili pravzaprav obravnavani tudi drugje," je dejala Gregorič Kumperščak. Po njenih besedah trenutno v ambulantnih prostorih obravnavajo samo otroke in mladostnike, ki so tja napoteni pod urgentno. Ob tem je opozorila na posledice spleta in dejala, da se soočajo s popolnoma novimi dejavniki tveganja.

Ustreznejše prostore za ambulantno delo so zagotovili v montažnem objektu ob stavbi klinike za pediatrijo. Gre za sodobno opremljene zabojnike, sestavljive v celoto z možnostjo ogrevanja, hlajenja, napeljave vode, elektrike in vseh preostalih potrebnih priključkov.

200 kvadratnih metrov novih prostorov

Novi prostori zajemajo približno 200 kvadratnih metrov in so namenjeni štirim pedopsihiatričnim ambulantam in trem psihološkim ambulantam, vključno s čakalnico in sestrsko sobo. S tem so lahko po besedah predstojnice dvignili raven obravnave bolnikov, ne morejo pa povečati števila obravnav, saj so že doslej delali v največjem mogočem obsegu.

Po besedah strokovne direktorice UKC-ja Maribor Nataše Marčun Varda ostaja težava bolnišnični del. Trenutno imajo za bolnišnično obravnavo bolnikov le 10 postelj, potrebovali bi jih najmanj 15, glede na porast števila primerov pa verjetno še več. V prihodnje bi radi celotno pedopsihiatrično obravnavo združili na enem mestu, a za to potrebujejo nov objekt.

Obseg ambulantnih prostorov pa po njenih besedah zadošča za kader, ki ga imajo. Kadrovsko so se namreč precej okrepili, imajo štiri pedopsihiatre, še vedno pa manjkata eden ali dva.

"Pedopsihiatrija v zadnjem času doživlja precej velik razmah, kar je pravzaprav neugodno za družbo, da je toliko otrok bolnih na ta način, da potrebujejo pedopsihiatrično oskrbo," je dejal tudi predstojnik klinike za pediatrijo Jernej Dolinšek, ki se prav tako boji, da prostori, ki so jih zdaj pridobili, čez nekaj let ne bodo več zadoščali.

Prostorska stiska mariborske otroške psihiatrije