Gantar si je očitno premislil in se namesto za AVK odločil za pogajanja. Foto: BoBo
Gantar si je očitno premislil in se namesto za AVK odločil za pogajanja. Foto: BoBo

Po pojasnilih ministrstva so odločitev o nadaljevanju postopka sprejeli prejšnji teden ob upoštevanju zakona o javnih naročilih in zaradi dejstva, da se izteka čas za črpanje evropskega denarja, saj ne želijo ogroziti projekta. Ker se gradbeni konzorcij s pogajanji o ceni strinja, bodo ta stekla že v prihodnjih dneh, so še sporočili z ministrstva za zdravje.

Aprila so se na prvotni razpis za gradnjo urgentnega centra, ki so ga na ministrstvu sicer ocenili na okoli 14 milijonov evrov, prijavili trije ponudniki (Strabag, Kolektor in GH Holding). Njihove ponudbe so se gibale med 10,5 in 17,7 milijona evrov.

Zaradi revizijskih zahtevkov dveh podjetij, ki ponudbe sploh nista oddala (Tames in Begrad), so razpis spremenili in podaljšali rok za prijavo ter tokrat prejeli le eno ponudbo - ponudbo konzorcija, v katerem so kot partnerji ali dobavitelji sodelovali Tames, Begrad in Kolektor. Vrednost te ponudbe je bila še milijon evrov višja od najdražje ponudbe iz prvega razpisa.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je zato pred kratkim povedal, da so že obvestili tudi agencijo za varstvo konkurence zaradi suma kartelnega dogovarjanja. Takrat je tudi dejal, da je bolj kot pogajanja z edinim ponudnikom verjeten scenarij ponovitve razpisa. Ker se rok za črpanje evropskih sredstev za urgentne centre izteka konec letošnjega leta, so očitno na ministrstvu presodili, da bodo s pogajanji prej rešili zaplet.