Čas za gradnjo nove mariborske urgence se hitro izteka. Foto: MMC RTV SLO
Čas za gradnjo nove mariborske urgence se hitro izteka. Foto: MMC RTV SLO

Na javni razpis, ki so ga zaradi pritožb morali ponoviti, se je za gradnjo urgentnega centra prijavil le konzorcij GH Holding in Tames s ponujeno ceno 18,7 milijona evrov, piše Delo. Ker ponujena cena močno odstopa od predvidenih 14 milijonov evrov, so se pojavile domneve o kartelnem dogovarjanju med podjetji.

Ministrstvo za zdravje bo zadevo komentiralo v petek, ko naj bi postala pravnomočna odločitev o ustavitvi razpisa. Predstojnik urgentnega centra UKC-ja Maribor Roman Košir pa je ogorčen. "Sam še nisem čisto izgubil upanja, čeprav je izjemno malo verjetno, da bomo sploh prišli do izvedbe in realizacije tega projekta. Če ne, to pomeni veliko razočaranje in žalost za vse nas, ki smo v tem projektu sodelovali," je povedal v izjavi za medije.

Več zavlačevanja, več smrti
Po njegovih besedah je reorganizacija urgentne službe v Sloveniji nujna, tako s finančnega kot strokovnega pogleda. "Če projektov izgradnje urgenc ne bomo izpeljali, je ogroženo celotno reševanje globalne urgentne službe na vseh nivojih. To za državo ne pomeni nič dobrega. To pomeni, da bodo ljudje imeli slabšo oskrbo. In to pomeni neposredno tudi večjo umrljivost," je dejal.

Spomnil je, da je za izgradnjo mariborskega urgentnega centra ostalo zelo malo časa in da je Maribor terciarni referenčni center za vse težje primere v severovzhodni Sloveniji, kjer oskrbijo več kot 100.000 bolnikov letno.

Urgentni center UKC-ja Maribor bo največji del mreže urgentnih centrov, ki jih po vsej Sloveniji načrtuje ministrstvo za zdravje. Vrednost celotnega projekta urgentnega centra v Mariboru, vključno s specialno opremo, je ocenjena na približno 16 milijonov evrov, samo za gradnjo pa so nameravali nameniti nekaj več kot devet milijonov evrov.