Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot je povedal direktor mariborskega zdravstvenega doma Jernej Završnik, so zadnja dva tedna še bolj kot sicer obremenjeni s številnimi pacienti, zlasti otroki. Samo pretekli konec tedna so tako v soboto in nedeljo v dežurni ambulanti dnevno sprejeli okoli 200 bolnikov.

Ker so prihodnji teden šolske počitnice, upajo, da bo število okužb vendarle nekoliko upadlo, pri tem pa v zdravstvenem domu pozivajo, naj starši, če je to le mogoče, doma obdržijo tudi otroke, ki obiskujejo vrtec, tudi če ti niso bolni.

Za praznični konec tedna so sicer organizirali podvojene dežurne ekipe, na voljo je še ena dodatna, če bi se to izkazalo kot potrebno. "Največ bomo vsi skupaj naredili, če bomo zmanjšali možnosti za širjenje različnih okužb," je poudaril Završnik, ki se sicer boji, da ne bodo zmogli vsega dela.

Starši sicer marsikdaj po njegovem tudi prehitro pridejo k njim z otroki, kar sicer razume, a je zagotovo treba do zdravnika, če ima otrok najmanj tri dni povišano temperaturo ali pri njem opazijo težave z dihanjem in splošno utrujenost, je dejal predstojnik klinike za pediatrijo v UKC-ju Maribor Jernej Dolinšek.

Sicer pa bi si Dolinšek želel, da bi starši trenutno lepo in toplo vreme izkoristili za sprehode v naravi, manj pa v trgovskih centrih, ki so te dni polni ljudi, tudi majhnih otrok, ki smrkajo in kašljajo ter na ta način prenašajo viruse.

Politiki naj ne obiskujejo porodnic

V Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije ob prihajajočih praznikih pozivajo politike, župane, druge javne osebe in vodstva zdravstvenih zavodov, naj ne obiskujejo porodnic v porodnišnicah in bolnikov v bolnišnicah. Ocenjujejo, da gre za nepotreben populizem politikov, za motenje zasebnosti ter kršenje pravic bolnikov in zaposlenih.

"Trenutki po porodu pripadajo materi, otroku in očetu, ranljivih bolnikov prav tako ni treba javno izpostavljati. Politična in medijska pozornost v porodnišnicah in bolnišnicah sta odveč in sta strokovno, etično in pravno sporni - če ne nesprejemljivi," je opozorila članica omenjene delovne skupine Darinka Klemenc.

Poleg tega obstaja po njenih navedbah v zimskem času večja možnost različnih respiratornih okužb in okužb z novim koronavirusom, ki lahko ogrozijo zdravstveno stanje porodnic, novorojenčkov in drugih bolnikov.

"Že ves mesec opažamo veliko rast števila otrok, ki prihajajo na urgentne preglede v naše ambulante in nekateri med njimi so resno bolni, tudi tako, da končajo na respiratorju," je dejal Dolinšek in dodal, da je morda virus RSC trenutno nekoliko popustil, množično pa se pojavlja gripa.

Po besedah epidemiologa Zorana Simonoviča, sicer predstojnika mariborske enote NIJZ-ja, v zadnjih tednih ne le v Sloveniji, ampak tudi drugje po Evropi zaznavajo hitro rast pojava okužb dihal in prehladnih obolenj. V zadnjih treh tednih pri nas zlasti hitro narašča širjenje gripe, od začetka oktobra so v Sloveniji potrdili že več kot 400 primerov.

"Delež pozitivnih vzorcev na gripo je prejšnji teden že dosegel deset odstotkov. Pojavnost je celo petkrat višja kot v istem obdobju pred pandemijo, zato lahko govorimo o zelo hitrem začetku sezone in intenzivnem širjenju bolezni," je dejal Simonovič. Glede virusa RSV pa je dejal, da so v preteklih tednih prav tako tedensko odkrili desetodstotnih delež pozitivnih vzorcev.

Ker so razmere resne, število okuženih, ki širijo virus naprej, pa je zelo veliko, sta po besedah Simonoviča potrebna previdnost in upoštevanje splošnih ukrepov za zmanjšanje tveganja tako za okužbo samega sebe kot za prenos na druge.

Razloge za letošnje razmere gre po njegovem delno pripisati tudi zadnjima dvema letoma, ko se ljudje zaradi ukrepov zoper covid-19 niso tako pogosto srečevali z respiratornimi obolenji, zato se je delež ljudi, ki so bolj dovzetni za okužbe, znatno povečal. To sicer ni poseben pojav, saj se tudi sicer po nekaj blažjih sezonah običajno pojavi kakšna bolj intenzivna, je še dodal.