Inštitut za varovanje zdravja se ne bo selil v Dunajske kristale, saj objekti nimajo uporabnega dovoljenja. Foto: MMC RTV SLO
Inštitut za varovanje zdravja se ne bo selil v Dunajske kristale, saj objekti nimajo uporabnega dovoljenja. Foto: MMC RTV SLO

Marušič je po seji vlade pojasnil, da so na vladi podprli predlog, ker dva pogoja iz predpogodbe nista bila izpolnjena. To je, da nepremičnina nima uporabnega dovoljenja in da so na nepremičnino vpisane pravice tretjih oseb. Inštitut za varovanje zdravja se tako še ne bo selil, po Marušičevih besedah pa to pomeni dodatno težavo, ki jo bodo morali reševati. Koliko jih bo ta 'neselitev' stala, pa bodo morali še oceniti.

V Mabri zatrjujejo, da so izpolnili vse pogoje. A minister je pojasnil, da so po pregledu vse dokumentacije s sodelavci na ministrstvu ugotovili, da pogoji niso bili izpolnjeni. Na vprašanje, ali ve, kdo je lastnik Mabre, je Marušič odgovoril, da ne ve.

"Dokler IVZ ni dostavil opreme, nismo mogli končati del in pridobiti uporabnega dovoljenja"
Direktorica podjetja Mabra Inženering Nevenka Zekić je potrdila, da Dunajski kristali nimajo uporabnega dovoljenja. A trdi, da je kriv IVZ, ki naj še ne bi dostavil vse ustrezne opreme, zato del ne morejo dokončati. "Na primer hladilna komora v njihovih skladiščih za zdravila je obveznost, in dokler te komore niso montirali, nismo mogli končati del." Glede navedb ministra Marušiča, da nepremičnina ni prosta bremen, pa je Zekićeva dejala, da jim je NKBM dal jasno vedeti, da bodo izbrisno dovoljenje izročili, ko bo pripravljena končna pogodba.

Zekićeva je napovedala še, da bo zadevo predala svojim pravni svetovalcem, sešteli pa bodo tudi vse stroške, ki so jih imeli s specializiranimi deli za IVZ, za katere ocenjujejo, da naj bi jih bilo za okoli dva milijona evrov.