Onkološki inštitut je za odpravo težav z vodo že porabil okoli 40.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Onkološki inštitut je za odpravo težav z vodo že porabil okoli 40.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Marušič jamstva (še) ne bo unovčil

Zaveza še ni dokončna, saj je moral SCT pripraviti predlog sanacije, kar pa je že storil. Strokovne službe na ministrstvu bodo zdaj odločile, ali je predlog za ministrstvo sprejemljiv. Če bo SCT ob tem pribolil v zahtevo po podaljšanju bančne garancije in po zagotovitvi dodatne, bodo dogovor podpisali, je povedal minister za zdravje Dorjan Marušič.

Sanacija vodovodnega omrežja naj bi trajala dve leti
Dodal je, da je odločitev o unovčenju bančne garancije, ki jo je ob začetku del dal SCT, zdaj odložena. Prvi lot bančne garancije v višini 140.000 evrov je potekel 6. aprila letos, ostali pa še veljajo. Garancija je namreč sestavljena iz več lotov, ki so vezani na posamezne etaže, je pojasnil vodja službe za investicije na ministrstvu za zdravje Tadej Štular. In če bo garancija unovčena, bo unovčena samo v delu, ki se nanaša na vodovod. Zavrnil je tudi očitke, ki se pojavljajo v javnosti, da naj bi garancija za vodovod že potekla.

Štular je dejal še, da na ministrstvu dogovor razumejo kot začetek poti sanaciji, ki naj bi sicer trajala dve leti, začela pa bi se lahko v mesecu po podpisu končnega dogovora. Kolikšna bo vrednost sanacije, Štular ni želel napovedovati.

Kot je znano, vodovodno omrežje nove stavbe Onkološkega inštituta zaradi številnih nepravilnosti povzroča težave že vse od vselitve. Inštitut za metalne konstrukcije je ugotovil korozijo pocinkanih cevi v bolnišnici in neizoliranost nekaterih cevi, zato so se v vodi pojavili legionela, cink, železo in rjasti delci.

Miklavčič v ponedeljek na ministrstvu
Marušič je ob tem potrdil tudi informacijo, da je v ponedeljek na ministrstvo za zdravje prišel nekdanji minister za zdravje Borut Miklavčič. Kako je Miklavčič "prišel v hišo", po Marušičevih besedah še preučujejo, je dejal Marušič, ki še čaka na uradno poročilo generalnega sekretarja. Minister je dejal še, da Miklavčič ni bil ne pri njem na sestanku ne na sestanku z SCT-jem.

Marušič jamstva (še) ne bo unovčil