Sezona respiratornih okužb je tu, poskrbeti je treba za ustrezno higieno. Foto: Pixabay
Sezona respiratornih okužb je tu, poskrbeti je treba za ustrezno higieno. Foto: Pixabay

Sezona se še ni začela, je pa že bilo v UKC-ju Ljubljana nekaj primerov gripe A in tudi primer gripe B. Verjetno bo letošnja sezona podobna običajnim sezonam gripe pred pandemijo covida, tako da pričakujemo povečanje števila obolelih v decembru in januarju.

Tatjana Mrvič o prihajajoči sezoni gripe

"Največ obolelih je med otroki, zdaj pa se počasi povečuje tudi obolelost odraslih. Krožijo številni respiratorni virusi, največ je rinovirusa, ki pri večini obolelih povzroča prehladne simptome, pri dojenčkih in majhnih otrocih pa tudi resnejše okužbe spodnjih dihal. Veliko je tudi okužb z virusom Sars-CoV-2, približno od 15 do 20 odstotkov med vsemi dokazanimi virusnimi okužbami. Virus RSV-ja smo začeli zaznavati pred približno tremi tedni, najdemo pa tudi že primere gripe," je za MMC trenutno stanje opisala Tatjana Mrvič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja (KIBVS) in dodala, da smo v sezoni virusnih respiratornih obolenj že dober mesec dni.

Na kliniki se po njenih besedah največ srečujejo z zapleti ob prebolevanju virusnih okužb, pri otrocih so to okužbe spodnjih dihal (bronhiolitis, virusne pljučnice, bronhitis), bakterijske pljučnice, vnetja srednjega ušesa, vročinski krči. Pri starejših ljudeh so v ospredju okužbe spodnjih dihal, pljučnice, druge bakterijske okužbe ali pa samo poslabšanja kroničnih bolezni npr. srčno popuščanje, astma, sladkorna bolezen ipd.

Prvi primeri gripe so že tu

"V Sloveniji smo že zaznali posamezne primere gripe, vendar je število majhno, skupno šest primerov, prvi na začetku oktobra 2023, kar kaže, da se sezona gripe v Sloveniji podobno kot drugje po Evropi še ni začela," so za MMC pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

"Sezona se še ni začela, je pa že bilo v UKC-ju Ljubljana nekaj primerov gripe A in tudi primer gripe B. Verjetno bo letošnja sezona podobna običajnim sezonam gripe pred pandemijo covida, tako da pričakujemo povečanje števila obolelih v decembru in januarju," je napovedala Tatjana Mrvič.

Če se ni mogoče izogniti stikom z okuženim, je priporočljivo uporabiti zaščitno masko. Foto: BoBo
Če se ni mogoče izogniti stikom z okuženim, je priporočljivo uporabiti zaščitno masko. Foto: BoBo

Simptomi, zaščitna maska in izogibanje stikov

Ob pojavu simptomov ali znakov okužbe dihal, predvsem vročine, kašlja, bolečin v žrelu, glavobola, se izogibajte stikom z drugimi, še posebej se izogibajte stikom z ranljivimi skupinami, dojenčki, nosečnicami, starejšimi in kroničnimi bolniki. Če to ni mogoče, na NIJZ-ju svetujejo uporabo zaščitne obrazne maske.

"Ukrepi so povsem enaki, kot smo jih priporočali pred in med pandemijo. Ne zadržujmo se v zaprtih slabo prezračevanih prostorih, v katerih je veliko ljudi; če smo že tam, pa je zelo priporočljiva uporaba zaščitne maske posebej za t. i. rizične osebe za težji potek okužb," je navedla Tatjana Mrvič.

Zavarovati je treba dojenčke in druge ranljive skupine

"Zavedati se moramo, da tudi v osnovi zdravi ljudje lahko okužbo prenesejo v domače okolje in okužijo svoje ranljive sorodnike, prijatelje. Posebej je treba omeniti varovanje dojenčkov v prvih mesecih življenja, ker ti lahko ob okužbi z respiratornimi virusi, posebno z RSV-jem, zelo težko zbolijo in jih je treba zdraviti v bolnišnici. Zato za njih velja, naj jih starši ne vozijo v trgovska središča, če imajo starejše sorojence, ki sicer obiskujejo vrtec, naj ti ostanejo v domači oskrbi vsaj prve tri mesece otrokove starosti. Če pa starši zbolijo, naj poostrijo tudi higieno v domačem okolju, predvsem naj si redno umivajo roke, po potrebi uporabljajo masko, da ne kašljajo neposredno v dojenčka, redno zračijo," je opozorila sogovornica.

Testiranje na covid le še izjemoma, ob okužbi priporočeno delo od doma

O potrebi po morebitnem testiranju na prisotnost povzročitelja okužbe dihal v skladu s strokovnimi smernicami presodi izbrani osebni oz. lečeči zdravnik. Zdravnik tudi odloči o morebitnem nadaljnjem ukrepanju ali zdravljenju, o potrebi po bolniškem staležu. Če se testirate sami, se ob morebitnem pozitivnem rezultatu testiranja o nadaljnjem ukrepanju posvetujte s svojim izbranim osebnim zdravnikom, svetujejo na NIJZ-ju.

V skladu s trenutnimi strokovnimi smernicami se izolacija ob dokazu prisotnosti koronavirusa ne izvaja, se pa, če zdravstveno stanje obolelega in delovni proces to dopuščata, priporoča delo od doma. Odsvetuje se fizični prihod z aktivno okužbo na delovno mesto, so še dodali na NIJZ-ju.

Covid je zgolj še ena izmed respiratornih virusnih okužb, ki pa jo je težko ločiti od drugih. "Znaki in simptomi so podobni kot pri drugih virusnih okužbah in covida na prvi pogled ne moremo ločiti od njih. Opažamo pa, da se širi hitreje kot na primer gripa," je pojasnila Tatjana Mrvič s KIBVS-ja.

Na NIJZ-ju priporočajo cepljenje proti gripi, covidu in pnevmokoknim okužbam. Foto: Radio Maribor/Vesna martinec
Na NIJZ-ju priporočajo cepljenje proti gripi, covidu in pnevmokoknim okužbam. Foto: Radio Maribor/Vesna martinec

Jesenski čas prinaša številne viruse

V jesensko-zimskem času začnejo respiratorni virusi aktivneje krožiti. Virusi, ki povzročajo akutne okužbe dihal, se prenašajo s kapljicami ob kašljanju, kihanju ali glasnem govorjenju na razdalji do enega metra. Nevarnosti okužbe smo tako izpostavljeni v fizični bližini prenašalca okužbe.

K preprečitvi širjenja okužb veliko pripomorejo dobre higienske navade, kot so umivanje rok, prezračevanje prostorov in kihanje in kašljanje izključno v robček oz. v rokav. Ko nas pestijo simptomi okužbe dihal, pa je priporočljivo ostati doma, da ne širimo okužbe, svetujejo na NIJZ-ju.

Priporočljivo je cepljenje

"Cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, še zlasti skupinam z večjim tveganjem za hujši potek bolezni. Pri starejših in kroničnih bolnikih je hkrati s cepljenjem proti gripi priporočljivo opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam," so svetovali na NIJZ-ju.

Cepljenje proti covidu priporočajo vsem, ki imajo večje tveganje za hujši potek covida, kot so oskrbovanci domov za starejše občane, oskrbovanci socialnovarstvenih zavodov, posebej ranljivi kronični bolniki ter ljudje, starejši od 65 let.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay