UKC Ljubljana. Foto: BoBo
UKC Ljubljana. Foto: BoBo

Medicinska fakulteta za UKC Ljubljana opravlja mikrobiološke in patološke preiskave, torej obdukcije in preiskave tkiv, ki so potrebne v procesu zdravljenja. Lani so na dveh inštitutih za UKC Ljubljana naredili 600.000 preiskav, je za oddajo 24 ur na POP TV-ju povedal dekan Igor Švab.

Po njegovih napovedih bodo priprave na ustavitev storitev začeli v petek, storitve pa bodo nehali izvajati 15. decembra. To za bolnike pomeni, da bi se precej podaljšale dobe zdravljenja, poslabšali bi se diagnostika in kakovost oskrbe ter s tem podaljšale čakalne dobe, je dejal Švab.

Dolg trenutno predstavlja dve leti dela inštitutov fakultete in "na tak način mi enostavno ne moremo več poslovati", je pojasnil Švab. Od mediacije so odstopili po tem, ko so od UKC-ja Ljubljana dobili njihovo interpretacijo dogajanja na mediaciji. UKC Ljubljana je sicer predlagal, naj do konca leta poravna dobrih 13 milijonov evrov dolga, ostalo do konca junija prihodnje leto. Tekoče račune naročenih mikrobioloških preiskav pa bi poravnali vsaj 70-odstotno.

Švab je dejal, da sodelujejo s številnimi zdravstvenimi ustanovami, težave pa imajo samo z UKC-jem Ljubljana. Posredi naj bi sicer bile previsoke cene storitev, a Švab odgovarja, da cene določa država. Od kliničnega centra zdaj pričakujejo, da se bodo upoštevali predlog medicinske fakultete.

V UKC-ju Ljubljana so v odzivu zapisali, da je grožnja z ustavitvijo opravljanja storitev zadnja v vrsti eskalacij, ki jih fakulteta uporablja za stopnjevanje pritiska na UKC Ljubljana, s tem pa skuša prejudicirati izid spora.

Zapisali so, da je UKC Ljubljana med letoma 2020 in 2023 plačal za storitve medicinske fakultete več kot 46 milijonov evrov. Opozarjajo še, da medicinska fakulteta kljub pozivom odklanja razkritje podatkov, ki jih UKC Ljubljana potrebuje za dokončanje stroškovne analize, ter da storitve zaračunava po cenah, ki jih UKC Ljubljana ni potrdil.

Da se izvajanje storitev ne bi ustavilo, so fakulteti ponudili dodatnih 12,8 milijona evrov (od tega 6,4 milijona evrov letos, preostanek pa na začetku prihodnjega leta) za zagotavljanje likvidnosti. A s pridržkom, da lahko zneske zahtevajo nazaj, med drugim v primeru, da bo forenzična preiskava z izračunom stroškovne cene pokazala, da gre za preplačilo. Fakulteta je po navedbah UKC-ja Ljubljana takšen predlog zavrnila.