Medicinske sestre mesečno v povprečju naredijo 200.000 neplačanih nadur. Foto: BoBo
Medicinske sestre mesečno v povprečju naredijo 200.000 neplačanih nadur. Foto: BoBo
Težave v zdravstvu se kopičijo z vseh strani
Medicinske sestre opozarjajo, da jih je premalo

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar je na novinarski konferenci poudarila, da je na podlagi strokovnih izračunov premalo 21 odstotkov oz. 1.500 medicinskih sester.

V zdravstvu in socialnem varstvu je trenutno približno 20.000 medicinskih sester in bolničarjev, a potreb ljudi po njihovih storitvah je iz dneva v dan več, je dejala. Tako bi na primer v intenzivni terapiji morala ena medicinska sestra skrbeti za enega, največ dva bolnika, a danes skrbi v povprečju za tri ali več. To po besedah Mlakarjeve pomeni morebitno nevarnost, da eden od teh bolnikov lahko umre zaradi napake medicinske sestre.

Po dostopnih podatkih je namreč kar 30 odstotkov vseh zapletov v zvezi z zdravili, ki se po trditvah Mlakarjeve dogajajo zaradi velike preobremenjenosti medicinskih sester. "Zahtevamo, da se država odzove in opredeli do dokumenta Kadrovski normativi in delovni standardi v zdravstveni in babiški negi, ki ga je predlagala stroka. O tem govori tudi stavkovni sporazum, ki ga je 20. maja 2013 z vlado podpisala večina sindikatov javnega sektorja," je bila jasna Mlakarjeva.

Ker je rok za uresničevanje sporazuma potekel 31. marca, se bodo člani sindikata na petkovi skupščini opredeljevali do "ignorance ministrstva za zdravje" tako, da bodo "nagovarjali" medicinske sestre, naj opravljajo svoje delo le v obsegu plačanega. Ob tem je spomnila, da medicinske sestre iz meseca v mesec opravijo več kot 200.000 neplačanih nadur.

Pogovori v teku
Z ministrstva za zdravje pa so danes sporočili, da dogovori s sindikati še niso končani. Danes so vsem sindikatom s področja zdravstvene nege poslali predlog ministrstva glede standardov in normativov z obrazložitvijo metodologije.

Težave v zdravstvu se kopičijo z vseh strani
Medicinske sestre opozarjajo, da jih je premalo