V ZDA zaradi močnega protikadilskega gibanja število kadilcev že dolgo upada, število prodanih mentolovih cigaret pa se v zadnjih letih še povečuje. Foto: Reuters
V ZDA zaradi močnega protikadilskega gibanja število kadilcev že dolgo upada, število prodanih mentolovih cigaret pa se v zadnjih letih še povečuje. Foto: Reuters

FDA se za zdaj sicer ni odločila za omejitev ali prepoved njihove prodaje, je pa pozvala k javni razpravi o tem.

Mentolove cigarete sicer same po sebi naj ne bi bile nevarnejše zdravju od navadnih cigaret, saj raziskava FDA ni ugotovila kakšne večje nevarnosti za razvoj bolezni zaradi njih. Vendarle pa naj bi te cigarete pomenile večje tveganje javnemu zdravju od navadnih.

Večja odvisnost od nikotina
Gre predvsem za to, da naj bi povzročale hujšo odvisnost. Kadilci mentolovih cigaret naj bi bili bolj odvisni od nikotina in imeli naj bi večje težave pri odvajanju od cigaret. Verjetnost, da bodo prvo cigareto prižgali že v petih minutah, potem ko se zbudijo, je npr. večja pri ljudeh, ki kadijo mentolove cigarete.

FDA si zdaj želi "dodatnih informacij, ki bodo agenciji pomagale, da sprejme informirane odločitve". V ta namen je sprožila 60-dnevno javno razpravo, po kateri bo sporočila, ali bo prodajo teh cigaret kakor koli omejila ali morda celo prepovedala.

Prodaja mentolovih cigaret narašča
Kampanja za otroke brez tobaka (Campaign for Tobacco-free Kids) je zadnje ugotovitve FDA že pozdravila kot "močne" in pozvala k čimprejšnji prepovedi teh cigaret. Že leta 2011 je sicer poseben odbor FDA menil, da bi umik mentolovih cigaret s trga koristil javnemu zdravju.

Ob številnih kampanjah proti kajenju prodaja cigaret v ZDA upada, toda prodaja mentolovih cigaret narašča. Kajenje sicer po navedbah omenjene Kampanje za otroke brez tobaka v ZDA zahteva več kot 400.000 življenj letno in ustvari za 72 milijard evrov zdravstvenih stroškov.