Od decembra bodo določila, s čim se lahko proizvajalci hvalijo, strožja. Foto: BoBo
Od decembra bodo določila, s čim se lahko proizvajalci hvalijo, strožja. Foto: BoBo
Evropska komisija
Evropska komisija je odobrila 222 zdravstvenih trditev, ki bodo na embalažah lahko privabljale kupce Foto: MMC RTV SLO

Po novi uredbi o zdravstvenih trditvah na živilih bo od 14. decembra letos na embalažah živil in prehranskih dopolnil dovoljenih le 222 zdravstvenih trditev, ki jih je na podlagi ocene Evropske agencije za varno hrano (EFSA) odobrila Evropska komisija. Po oceni EFSA kar 80 odstotkov predlaganih trditev na embalažah izdelkov namreč ni znanstveno utemeljenih. Kot sporočajo v Zvezi potrošnikov Slovenije, je večina trditev zavajajočih, ker učinek živila na zdravje ni takšen, kot potrošniki pričakujejo na podlagi zapisanega na embalaži.


Podjetja zaskrbljena

Podjetja živilske industrije so zaskrbljena, saj se sprašujejo, kaj z embalažo in zalogami izdelkov, ki jih ne bodo prodali do začetka veljave omenjene uredbe. Kot za Radio Slovenija poroča Jerneja Drolec, povzroča uredba preglavice industriji pijač, mlekarski industriji in predvsem podjetjem s prehranskimi dopolnili.

Podjetje Radenska se bo tako za nadaljnjo uporabo svojega 75 let starega logotipa tri srca moralo bojevati prek odvetnikov, saj logotip namiguje na blagodejen vpliv pijače na srce. Uredba povzroča težave tudi podjetju Medex. Kot pojasnjuje predsednica uprave Aleša Kandus, bodo morali z decembrom z embalaž medenih sirupov odstraniti opis, da blagodejno vplivajo na dihala ali krepijo organizem.

Velika gospodarska škoda
Po prvih ocenah naj bi škoda na ravni države znašala do 5 milijonov evrov, zato se Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij intenzivno pogovarja z ministrstvom za kmetijstvo in okolje ter z inšpektorati. Kot je pojasnila Tatjana Zagorc, direktorica omenjene zbornice, poskušajo ministrstvu predstaviti gospodarsko škodo, ki lahko nastane pri izločanju, kot je dejala, sicer varnih izdelkov s polic. V zbornici tako upajo, da bo prevladal razum. Zaradi uredbe in kratkega prehodnega časa so v tej gospodarski panogi sicer vznemirjeni tudi drugod po Evropski uniji.

Boris Vasev