Bešič Loredan začel z reševanjem zdravstva

Danijel Bešič Loredan je v izjavi za medije srečanje s predstavniki zdravstvene nege označil za uspešno. Napovedal je, da bodo čez približno dva tedna organizirali nov, daljši sestanek, kjer bodo s predstavniki primarne ravni zdravstva in predstavniki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) skušali oblikovati predlog, nekakšno tripartitno pogodbo o rešitvah najbolj problematičnih točk primarne ravni zdravstva.

Predsednik odbora za osnovno dejavnost pri Zdravniški zbornici Slovenije Rok Ravnikar je pojasnil, da so predstavniki ministrstva na sestanku predstavnike primarne ravni poslušali, na prihodnjem sestanku pa naj bi že predstavili prve predloge ukrepov, ki jih bodo na ministrstvu oblikovali tudi na podlagi današnjih predlogov.

Tudi sam je srečanje ocenil kot pozitivno, saj je bilo po njegovi oceni zaznati odprtost z obeh strani, s strani ministrstva pa izraženo tudi zavezo, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da spremembe sprejmejo.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Bešič Loredan je spomnil, da bodo del najbolj perečih težav reševali z napovedanim interventnim zakonom, ki ga je v torek predstavil premierju Robertu Golobu. Del izhodišč je predstavil tudi deležnikom s primarne ravni. Zakon bo po njegovih besedah tako med drugim določil deficitarne poklice na primarni ravni, kar bo omogočilo nagrajevanje zaposlenih za opravljeno delo. S tem želijo zaposlene obdržati v javnem zdravstvenem sistemu.

Na sestanku so po njegovih besedah predstavniki poudarili predloge, kot so plačilo po opravljenih storitvah, postopno urejanje mreže nujne medicinske pomoči (NMP), ločitev NMP-ja od družinskih zdravnikov, pa tudi zagotovitev administrativne pomoči timu družinske medicine.

Sestanek je pozdravil tudi predsednik sekcije za primarno pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu Denis Baš. "Začutili smo, da nas bo minister s svojimi predlogi poslušal," je dodal ter opozoril, da bi se lahko ob nereševanju težav tudi področje primarne pediatrije znašlo v tako hudih težavah kot področje družinske medicine. "Ko govorimo o primarnem zdravstvu je zato pomembno, da težave družinske medicine, primarne pediatrije in šolske medicine rešujemo v paketu," je poudaril.

Dopoldne se je minister sešel s predstavniki zdravstvene nege. Na spoznavnem srečanju so govorili o aktualni problematiki, med drugim o pomanjkanju medicinskih sester. Minister je predstavil tudi napovedani novi direktorat za zdravstveno nego.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sestanek tudi s predstavniki zdravstvene nege

Na prvem od dveh napovedanih sestankov na ministrstvu za zdravje so za skupno mizo sedli predstavniki zdravstvene nege in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Na spoznavnem srečanju so govorili o aktualni problematiki, med drugim o pomanjkanju medicinskih sester. Minister je predstavil tudi napovedani novi direktorat za zdravstveno nego.

Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman je v izjavi za medije po koncu sestanka dejala, da je za zdaj optimistična in zadovoljna. Sestanek je bil po njenih besedah spoznavne narave, med drugim so se spoznali tudi z državno sekretarko za področje zdravstvene nege Aleksandro Lah Topolšek, ki bo vodila oblikovanje novega direktorata za zdravstveno nego.

Danijel Bešič Loredan. Foto: BoBo
Danijel Bešič Loredan. Foto: BoBo

Minister je po sestanku povedal, da je predstavnikom zdravstvene nege predstavil razloge za ustanovitev omenjenega novega direktorata, sicer pa je vsak predstavil svoje videnje področja in problemov.

Kot je pojasnila Monika Ažman, so največji del pogovora namenili kadrovski problematiki v zdravstvu. Pomembno je ugotoviti, kako kadre, ki so vse starejši, zadržati v zdravstveni negi in babištvu in mlade navdušiti za te poklice, je poudarila.

Od ministra so predstavniki zdravstvene nege po njenih besedah dobili nalogo, da pripravijo izhodišča za ureditev razmer. Že danes mu je predsednica zbornice sicer predala mednarodni dokument, ki govori o načinih za zadržanje medicinskih sester v zdravstvenem sistemu. V sistemsko reševanje problematike bo po njenem mnenju treba vključiti tudi ministrstva za izobraževanje, za delo, za finance, pa tudi celotno vlado.

Na sestanku so po ministrovih besedah ugotovili, da objektivnih številk o stanju v zdravstveni negi nimajo, ampak le ocene. Zato bodo najprej skušali priti do objektivnih številk, nato pa bodo iskali rešitve.

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencingar je pojasnila, da vabila na pogajanja o plačah v zdravstvu od ministra še niso prejeli. "Je pa minister obljubil, da bodo stvari v treh, štirih tednih že malo bolj jasne," je dejala.

Minister osnutka interventnega zakona predstavnikom zdravstvene nege še ni predstavil

Sorodna novica Uvedba e-kartona in administrativna razbremenitev prvi rešitvi za izhod iz zdravstvene krize?

Čeprav je osnutek napovedanega interventnega zakona že pripravljen, Bešič Loredan ga je v torek predstavil premierju Robertu Golobu in od njega prejel nekatere usmeritve, pa ga še ni predstavil predstavnikom zdravstvene nege. Po ministrovih besedah bodo predlog sprva uskladili znotraj Gibanja Svoboda, ko bo končan, pa ga bodo predstavili tudi deležnikom zdravstva in javnosti.

Skupnih sestankov, kot je bil dopoldanski, bi v prihodnosti lahko bilo še več. Popoldne sledi sestanek s predstavniki primarne ravni zdravstva. Če bo tudi ta sestanek uspešen, bodo sledila srečanja s predstavniki nujne medicinske pomoči, pediatrije in ginekologije. "Najbolj problematične posamezne dele želimo izolirati in najti rešitve," je dejal minister.

Predstavniki Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije na današnji sestanek niso bili vabljeni, je potrdila predsednica sindikata Irena Ilešič Čujovič. Bešič Loredan je pojasnil, da njegov namen ni bil kogar koli izključevati, "če pa je kdo danes izpadel, je prišlo do lapsusa".

Bešič Loredan na sestanku s predstavniki zdravstvene nege

Pričakovanja zaposlenih v primarnem zdravstvu

Bešiča Loredana čaka še sestanek s predstavniki primarnega zdravstva. Družinski zdravnik in predsednik odbora za osnovno dejavnost pri Zdravniški zbornici Slovenije Rok Ravnikar od ministra pričakuje takojšnje ukrepe za preprečevanje številnih odhodov zdravnikov iz zdravstvenega sistema. Ker na primarni ravni močno primanjkuje družinskih zdravnikov, izobraževanje novih pa traja desetletje, predlagajo administrativne razbremenitve ambulant družinske medicine.

Prav tako je treba delo na primarni ravni bolj približati mladim zdravnikom. "Drobtinice niso dovolj, treba je biti ambiciozen in korenit," je poudaril. Po njegovem mnenju bi na primarni ravni lahko veliko spremenili že z letnim vložkom nekaj 10 milijonov evrov.

Pričakujejo tudi razglasitev nekaterih poklicev v zdravstveni negi in na primarni ravni za deficitarne, kar bi po njegovih besedah omogočilo nagrajevanje zaposlenih na primarni ravni.

Pediatrinja Bernarda Vogrin je ob robu torkove novinarske konference zdravniške zbornice pojasnila, da pediatri od novega ministra pričakujejo, da bo nadaljeval delo, kjer ga prejšnji minister Janez Poklukar ni končal. Spomnila je na aprila sprejeto novelo pravilnika o izvajanju preventivnega zdravstvenega varstva na primerni ravni, za katero so se pediatri po njenih besedah prizadevali 20 let.

"Potem se ni zgodilo nič, ostala je mrtva črka na papirju, ker ministrstvo za zdravje in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije nista zagotovila financiranja," je poudarila. Od Bešiča Loredana tako pričakuje, da bo uredil financiranje pravilnika.

Fides podporo za izstop iz enotnega plačnega sistema pridobil pri Evropski federaciji zdravnikov v delovnem razmerju

V zdravniškem sindikatu Fides menijo, da je za resne težave v slovenskem javnem zdravstvu kriva togost trenutne plačne ureditve za zdravnike in zobozdravnike. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so se s problematiko obrnili na Evropsko federacijo zdravnikov v delovnem razmerju (FEMS) in jih zaprosili za mnenje glede prizadevanj za izključitev zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju.

"Kot so zapisali v pismu podpore, so v FEMS-u opravili analizo plačnih sistemov v evropskih državah. Sklenili so, da v vseh državah, tako tistih s sistemom zdravstvenega varstva Bismarckovega tipa, kot v državah, kjer so zdravstvene ustanove v državni lasti in se financirajo iz javnih sredstev, veljajo načela svobodnih pogajanj in sklepanj kolektivnih pogodb za zdravnike in zobozdravnike ločeno od drugih zdravstvenih delavcev, predvsem pa ločeno od drugih zaposlenih v javni upravi," so sporočili iz Fidesa.

Kot so dodali, FEMS ugotavlja, da je slovenska praksa enotnega plačnega sistema zaposlenih v javnem sektorju brez primere v razvitih evropskih državah. Predstavljala naj bi nesorazmerno breme za urejanje plač zdravnikom in zobozdravnikom do te mere, da je zdravniški sindikat prikrajšan za pravico do pogajanj. "FEMS zato poziva slovensko oblast, naj sistem kolektivnih pogajanj za zdravnike in zobozdravnike uskladi s praksami Evropske unije," so še navedli.