V ponedeljek se je z zamudo začela prva faza obnove ljubljanskega UKC-ja, ki bo končana čez slabe tri leta. Zaradi zamujenih rokov bolnišnici grozi, da ne bo dobila izplačanih vseh evropskih sredstev, kot je bilo predvideno. Foto: BoBo
V ponedeljek se je z zamudo začela prva faza obnove ljubljanskega UKC-ja, ki bo končana čez slabe tri leta. Zaradi zamujenih rokov bolnišnici grozi, da ne bo dobila izplačanih vseh evropskih sredstev, kot je bilo predvideno. Foto: BoBo

Kot je na novinarski konferenci o aktualnih temah med drugim razložil svetovalec ministra za zdravje Aleš Šabeder, je zavod, ki ga vodi Jože Golobič, v prvi polovici leta pridelal 28 milijonov izgube, skrb pa vzbuja trend, ki se iz meseca v mesec poslabšuje. Če se bo tako nadaljevalo, bo izguba ob koncu leta okoli 60 milijonov, pri čemer bi bila izguba še višja, če ne bi zavod že prejel za skoraj 24 milijonov pomoči iz naslova nerealizacije programa.

Ministrstvo je ob podatku, da UKC ni realiziral vsega programa, sklenjenega z zavarovalnico, zaradi česar je bilo prihodkov za skoraj 19 milijonov manj, zmotilo tudi to, da se čakalne dobe v UKC-ju podaljšujejo. Kot je pojasnil Šabeder, sočasno že nekaj časa poteka nacionalni program za skrajševanje čakalnih dob, a se je UKC Ljubljana v zadnjem obdobju prijavil le za okoli dva milijonov storitev, "kar je na ravni povprečnega zasebnika", pri čemer je bilo od tega realiziranih le za 92 tisočakov storitev.

V oči bode tudi neobvladovanje stroškov poslovanja, je opozoril Šabeder – ne zgolj stroškov dela in materiala, je dejal, ampak tudi izplačilo nadur. Te so namreč po njegovih navedbah v zadnjem obdobju kljub praktično istemu obsegu dela in kadra poskočile. "Kritična situacija, ki je v UKC-ju Ljubljana, ni posledica podražitev energentov, ampak strukture stroškov," je poudaril Šabeder.

"Podatki so izjemno slabi," je poudaril minister Danijel Bešič Loredan in dodal, da je UKC v zadnjih dveh covidnih letih dobil po 100 milijonov evrov pomoči, tudi za obnovo, ki se je začela v ponedeljek. "Zaradi vsega tega je svet zavoda oz. predsednica sveta zavoda dobila nalogo, da vse skupaj prouči. Seveda svet zavoda mora na tej točki odreagirati, sam pa lahko rečem, da vodstvo zavoda nima več podpore ministra za zdravje. Po moji osebni oceni bi ob takih številkah in vseh zamujenih rokih, ki se dogajajo, direktor UKC-ja Ljubljana moral takoj odstopiti in prevzeti odgovornost za stanje."

Obregnil se je predvsem ob zamujen začetek obnove UKC-ja, zaradi česar je ogroženo tudi evropsko sofinanciranje obnove: "Naloga ministrstva je, da v tej fazi prevzame odgovornost in da izpelje prenovo UKC-ja, in sicer za 90 milijonov, kot je bilo mišljeno, v najkrajšem možnem času, da bodo do zadnjega centa porabljeni vsi milijoni iz evropskih kohezijskih sredstev, vseh 50 milijonov."

"Vemo, da zdravniki v UKC-ju delajo dobro in delajo dosti. Vodenje UKC-ja pa je slabo in vse časovnice to tudi kažejo. Zato bomo tu posegli. Osebno pričakujem, da direktor UKC-ja razume poziv, ki je bil danes jasen in javen, kaj bo storil, je njegova odločitev," je še dejal pozneje in dodal, da je sicer na potezi tudi svet zavoda: "Predsednica zavoda je z vsem seznanjena in mislim, da bo v naslednjih 14 dneh potegnjena poteza, takšna, kot mora biti, tako kot se ustanovitelj in odgovorni gospodar mora do tega problema opredeliti."

Zatrdil je, da za zdaj na ministrstvu še nimajo človeka, ki bi Golobiča lahko nadomestil. Golobič je vodenje ljubljanskega UKC-ja s polnim mandatom prevzel v začetku decembra lani. Predtem je bolnišnico slabo leto vodil kot vršilec dolžnosti, saj je na položaju nasledil nekdanjega direktorja Janeza Poklukarja, ki je prevzel vodenje zdravstvenega resorja v času vlade Janeza Janše.

Vladna nezaupnica vodstvu UKC-ja Ljubljana