Vlada Vrhunca ne vidi več kot ustreznega za vodenje UKC-ja Ljubljana. Foto: BoBo
Vlada Vrhunca ne vidi več kot ustreznega za vodenje UKC-ja Ljubljana. Foto: BoBo

V. d. direktorja Simon Vrhunec bi po mnenju ministrice moral izvesti vse notranje organizacijske in druge ukrepe, ki jih dober menedžer naredi, da v primerih, kot je bil izredni naval obolelih z gripo, ne bi prihajalo do preobremenitve osebja, je poudarila ministrica.

To je bil eden ključnih razlogov, zakaj vlada v četrtek ni dala soglasja k ponovnemu imenovanju Vrhunca za generalnega direktorja UKCL-ja. Kot drugi razlog pa je ministrica navedla, da si je v preteklih letih UKCL nabral kar nekaj akumulirane izgube ter da zamuja s plačili dobaviteljem. Ministrica je prepričana, da se bolnišnice da voditi tako, da poslujejo pozitivno.

"Dobri menedžerji to poznajo in vedo, kako je to treba narediti," je dejala ministrica, ki takega menedžerja pričakuje tudi na čelu ljubljanskega UKC-ja. "Zagovarjam namreč, da morajo biti menedžerji v bolnišnicah kompetentni, zelo strokovni in odgovorni ljudje," je poudarila.

Če bi ZZZS plačal, bi poslovali pozitivno
V UKCL-ju so v odzivu zapisali, da morajo razlogi za (ne)soglasje vlade temeljiti na relevantnih podatkih. Zato so prepričani, da je ocena ministrstva, da so slabo finančno stanje UKCL-ja in velike zamude pri plačevanju obveznosti posledica neizvedenih ustreznih varčevalnih ukrepov, nekorektna.

Poudarili so, da so na vseh področjih znižali stroške, o čemer so ministrstvo za zdravje tudi obveščali. "Brez upoštevanja stroškov odprave tretje četrtine nesorazmerij v osnovnih plačah zaposlenih so se samo v letu 2014 realizirani stroški dela zaposlenih zmanjšali za 4,248 milijona evrov," so zapisali.

Skrbi jih tudi izjava o kompetentnem in odgovornem menedžerju. "UKC Ljubljana je posloval pozitivno le v letu 2008 ... Kumulativna izguba pa ni le posledica mandata Simona Vrhunca, pač pa je posledica zadnjih 20 let," so odgovorili ministrici. Ponovno so izpostavili tudi težavo, da obravnavajo več bolnikov, kot jim jih je zdravstvena blagajna pripravljena plačati. "Če bi ministrstvo za zdravje odločilo, da mora ZZZS plačati vse bolnike, ki jih obravnavamo v UKC-ju Ljubljana, bi poslovali pozitivno," so še sklenili.