Vrhuncu se je štiriletni mandat generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana iztekel avgusta 2013, od takrat dalje funkcijo opravlja kot vršilec dolžnosti. Foto: BoBo
Vrhuncu se je štiriletni mandat generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana iztekel avgusta 2013, od takrat dalje funkcijo opravlja kot vršilec dolžnosti. Foto: BoBo
UKC
Na odločitev vlade so se že odzvali tudi v UKC-ju, kjer so izrazili presenečenje nad odločitvijo vlade in dejali, da razloga za tako odločitev ne vidijo. "Dosežki in rezultati v zadnjih letih poslovanja kažejo, da je UKC Ljubljana pod vodstvom Simona Vrhunca dosegel precej uspehov," so zapisali. Foto: BoBo

V kabinetu ministrice za zdravstvo Milojke Kolar Celarc so pojasnili, da Vrhunec v svojem mandatu ni sprejel ustreznih organizacijskih ukrepov za normalno delovanje Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. V okviru dosedanjega vodenja namreč niso bile izvedene vse mogoče aktivnosti v sklopu obvladovanja delovnega časa in ustreznega prerazporejanja kadrov, kot primer nezadostnega obvladovanja procesa pa navajajo obdobja večjega števila sezonskih obolenj. Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da niso bili izvedeni ustrezni varčevalni ukrepi, posledica tega pa so slabo finančno stanje in velike zamude pri plačilih obveznosti.

Premier Miro Cerar je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil, da je vlada odločitev o nepodpori Vrhuncu sprejela soglasno, ministrica za zdravje pa je ocenila, da je treba čim prej začeti nov javni razpis za direktorja, v prehodnem obdobju pa na to mesto postaviti nekoga, ki ima dobra finančna znanja in dobro obvladuje to področje ter bo lahko UKC-ju Ljubljana pomagal, da "začne reševati finančne in podobne težave". "To je samo prehodno obdobje, v katerem pa je že treba sprejeti ukrepe, in ocenili smo, da je ministrica za zdravje predlagala ustreznega kandidata," je povedal Cerar, a ob tem ni razkril, kdo to je.

Vrhunec kot v. d. že od avgusta 2013
Vrhuncu se je štiriletni mandat generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana iztekel avgusta 2013. Takrat se je spet prijavil na razpis za to mesto in na začetku decembra istega leta dobil soglasje sveta zavoda. A tedanja vlada nikoli ni sprejela dokončne odločitve o soglasju k njegovemu imenovanju, s čimer bi bil Vrhunec tudi uradno imenovan za generalnega direktorja. Zato od takrat vodi bolnišnico kot vršilec dolžnosti direktorja.

Vrhunec je namreč zaradi zapletov s poslom za vzdrževanje operacijskih miz v UKC-ju Ljubljana - bil je tudi med pridržanimi v hišnih preiskavah - izgubil zaupanje članov sveta. Zato so 17. aprila na izredni seji - potem ko so se seznanili s poročilom revizijske komisije, ki je pregledala celoten postopek okoli posla za vzdrževanje operacijskih miz - sklenili, da čim prej objavijo razpis za generalnega direktorja. A tega niso mogli storiti, saj se ne prejšnja ne sedanja vlada vse od takrat nista izrekli glede podpore Vrhuncu.

V obdobju, ko je vladna odločitev glede (ne)podpore Vrhuncu visela v zraku, so se zamenjali štirje ministri za zdravje. Sedanja ministrica Milojka Kolar Celarc je konec decembra napovedala, da bo vladna odločitev glede Vrhunca padla, ko bodo zamenjali predstavnike v svetu zavoda. Prva seja sveta UKC-ja Ljubljana z novimi predstavniki vlade je potekala pred desetimi dnevi.

Nov razpis že prihodnji teden
Na naslednji seji sveta UKC-ja Ljubljana, ki bo že prihodnji teden, bodo člani sveta oblikovali besedilo novega razpisa in najverjetneje imenovali začasnega vršilca dolžnosti generalnega direktorja. Kot mogoč kandidat za to mesto se omenja direktor ginekološke klinike UKC-ja Ljubljana in državni svetnik Peter Požun.

V UKC-ju presenečeni, izpostavljajo dosežke
Na odločitev vlade so se že odzvali tudi v UKC-ju, kjer so izrazili presenečenje nad odločitvijo vlade, in dejali, da razloga za tako odločitev ne vidijo. "Dosežki in rezultati v zadnjih letih poslovanja kažejo, da je UKC Ljubljana pod vodstvom Simona Vrhunca dosegel precej uspehov," so še dodali v UKC-ju in izpostavili, da so prejeli nagrado za poslovno odličnost, bili prepoznani v odličnosti in prejeli certifikat EFQM 4 zvezdice ter pridobili mednarodno akreditacijo bolnice po modelu DNV GL NIAHO. Poleg tega so izboljšali rezultate poslovanja in vsako leto izpolnili program ZZZS-ja ter ga celo presegli. Ob tem navajajo, da so v letu 2014 sprejeli več kot 4.000 več bolnikov, kot jih plača ZZZS, in da so z organizacijskimi ukrepi znižali stroške dela za več kot en odstotek.

"Daleč največje prihranke smo dosegli pri nabavah - cene žilnih opornic smo znižali za 2,5 milijona evrov na letni ravni, cene materiala za interventno kardiologijo za 1,1 milijona evrov, cene številnih drugih materialov pa že v predhodnih letih. Največ zaslug za tak izid ima sistematično delo vodstva UKC-ja Ljubljana in vseh sodelavcev," so še dodali v UKC-ju Ljubljana.