Ministrica za zdravje meni, da bi vodstvo UKC-ja Ljubljana lahko naredilo več za ureditev razmer na pediatriji. Foto: BoBo
Ministrica za zdravje meni, da bi vodstvo UKC-ja Ljubljana lahko naredilo več za ureditev razmer na pediatriji. Foto: BoBo
Milojka Kolar Celarc
Ministrica za zdravje zagotavlja, da na ministrstvu intenzivno iščejo rešitve za ureditev razmer na pediatriji. Foto: BoBo
Zdenka Čebašek-Travnik
Na Zdravniški zbornici Slovenije so v zadnjega pol leta prejeli več prijav glede zdravljenja na pediatrični kliniki UKC-ja Ljubljana, pravi predsednica zbornice Zdenka Čebašek-Travnik. Foto: BoBo

Ministrica je poudarila, da je ministrstvo ob koncu maja na pobudo staršev o izrednem upravnem nadzoru na Pediatrični kliniki zahtevalo pojasnilo o razmerah na tej. Takrat jim je direktor UKC-ja Ljubljana Andraž Kopač prek elektronske pošte zagotovil, da je vse "v redu".

Kljub temu so na ministrstvu od vodstva UKC-ja in Pediatrične klinike zahtevali dodatna pojasnila o razmerah v službi v obdobju od septembra 2016 do junija letos. Želeli so tudi pojasnila, kakšne ukrepe je vodstvo sprejelo glede slabih odnosov na kliniki. Celotno dokumentacijo so posredovali svetu zavoda in ga pozvali, naj jo prednostno obravnava.

Predsednik sveta UKC Ljubljana Tomaž Glažar je dejal, da se bodo v petek na seji pod točko razno dogovorili, kdaj bodo to obravnavali. Tema je po njegovih navedbah tako zahtevna, da jo morajo obravnavati na ločeni seji. Kot pravi, bodo na njej zagotovo odločali o odgovornosti vodstva, ne more pa še napovedati, ali bodo sprejeli kakšne ukrepe, saj da so kolektivni organ, ki se odloča skupaj.

Ministrstvo je k izvedbi izrednega zunanjega strokovnega nadzora nad delom kardiologov na pediatriji v Ljubljani, ki jih starši omenjajo v svojem pozivu, že drugič pozvalo tudi Zdravniško zbornico Slovenije.

Ministrstvo išče rešitve
Na ministrstvu pričakujejo, da bo zbornica ta poziv obravnavala prednostno in jih tudi sproti obveščala o rezultatih tega nadzora. Predsednico zbornice Zdenko Čebašek-Travnik bo ministrica tudi pozvala, naj v okviru svojih pristojnosti obravnava tudi odnose med svojimi člani zdravniki, posebej v konkretnem primeru.

Ob tem je Kolar Celarčeva zagotovila, da na ministrstvu zelo intenzivno iščejo rešitve in bodo tudi v prihodnje storili vse, da se zadeva razreši v dobro otrok. O ukrepih bodo sproti obveščali javnost, je še dejala.

Zbornica oblikovala eno komisijo
Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik pa poudarja, da je zbornica prejela več prijav, ki se nanašajo na obravnavo bolnikov na Pediatrični kliniki. Gre za primer smrti 14-letnega dečka septembra lani, primer zdravljenja dveletne deklice, prav tako so se odločili za ponoven nadzor nad zdravljenjem otroka v okviru programa otroške srčne kirurgije, prejeli pa so tudi prošnjo strokovne direktorice UKC-ja Ljubljana Marije Pfeifer za nadzor nad več domnevno spornimi primeri zdravljenja na kliniki.

Doslej so na zbornici ustanovili nadzorno komisijo za primer zdravljenja 14-letnega dečka, ki bo v juniju začela nadzor. V drugih primerih pa še nimajo imenovanih komisij, ki bodo opravile strokovni nadzor. Pri tem je Čebašek-Travnikova opozorila, da je specialistov, ki bi lahko bili člani take komisije, v Sloveniji malo, zato je težko sestaviti komisijo zdravnikov, ki bi bila nevtralna.

Upoštevati bi morali strokovni nadzor
Sicer pa je Čebašek-Travnikova poudarila, da je mednarodna komisija leta 2015 opravila nadzor nad programom otroške srčne kirurgije na pediatrični kliniki. "Nadzor je prinesel določene sklepe, a meni ni znano, da bi se kar koli uresničilo. Stvari se vlečejo. Če bi se takratna priporočila upoštevala in uresničila, bi danes lahko govorili o drugačnih, urejenih razmerah," je dejala.

Po njenem mnenju je tudi moteče, da se v javnosti razčiščujejo stvari, ki bi se morale razčistiti znotraj delovnega okolja. Javnost ima sicer po njenem mnenju pravico vedeti, če gre kaj narobe, ampak takrat, ko se to zanesljivo ugotovi. Ob tem morajo biti javnosti predstavljeni ukrepi in časovnica, kako se bo to odpravilo.

Slabi odnosi niso novost
Slabi odnosi na kardiologiji niso novost. Leta 2012 je nekatere zmotila višina honorarja izraelskega otroškega srčnega kirurga Davida Mishalyja, ki je prišel v UKC leta 2007 po odhodu Vladimirja Sojaka. Izkazalo se je tudi, da je Mishaly v Ljubljano prihajal operirat le za nekaj dni na mesec, zaradi česar je pozneje deset zdravnikov intenzivistov podalo ugovor vesti.

Z Mishalyjem so se tudi dogovorili, da bo usposabljal mlade otroške srčne kirurge. A je UKC še danes brez svojega povsem usposobljenega srčnega kirurga. Oba od izobražujočih se kirurgov sta odšla v tujino. Mishaly od leta 2012 v Ljubljani ne operira več, notranje razprtije na kardiologiji pa so se nadaljevale do te mere, da je bil pod vprašajem obstoj otroške srčne kirurgije v Ljubljani. Zdravstveni svet se je sicer odločil, da se program nadaljuje naprej, prav tako so sprejeli strategijo razvoja otroške srčne kirurgije.