Namen srečanja je bil sindikatom predstaviti napredek pri reševanju problematike kadrovskih standardov in normativov v zdravstveni negi. Zaradi tega vprašanja so namreč v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije zagrozili s stavko. Foto: BoBo
Namen srečanja je bil sindikatom predstaviti napredek pri reševanju problematike kadrovskih standardov in normativov v zdravstveni negi. Zaradi tega vprašanja so namreč v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije zagrozili s stavko. Foto: BoBo
false
Standardi in normativi za posamezne poklice v zdravstvu bi morali biti po dogovoru med ministrstvom in sindikati pripravljeni že na začetku poletja, a je ministrstvo rok prestavilo na konec septembra. Foto: BoBo
Medicinske sestre ne bodo stavkale

Po besedah predsednice sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelke Mlakar so se na sestanku dogovorili, da se bodo standardi in normativi, ki so jih v zdravstveni in babiški negi pripravili skozi leta in so zbrani v modri knjižici, priznali za strokovna izhodišča in merila za pripravo kadrovskih načrtov za prihodnje leto.

Poleg tega bodo skupaj z ministrstvom novembra začeli pilotni projekt uveljavljanja standardov in normativov na osnovi kategorizacije bolnikov, ki jo je sprejel zdravstveni svet. Pilotni projekt se bo izvajal na intenzivnih oddelkih po vseh zdravstvenih zavodih po državi, pa je po sestanku pojasnila Kolar Celarčeva.

Po njenih besedah je poleg pripravljenih standardov in normativov treba upoštevati tudi povprečno zasedenost postelj. Zato so se sprememb lotili postopoma in s pilotnim projektom, saj je zdravstveni sistem izjemno občutljiv.

Poziv k izplačevanju nadur
Ministrica bo tudi ponovno pozvala vodstva zdravstvenih zavodov in njihove svete, naj zaposlenim v zdravstveni negi izplačajo nadure.

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije bo po besedah Mlakarjeve v četrtek sicer vseeno izvedel sejo republiškega odbora, a glede na danes dogovorjeno očitno ne bo stavke, ki so jo napovedovali.

Medicinske sestre izgorevajo
Kot je za Radio Slovenija poročala Snežana Ilijaš, je Mlakarjeva dejala, da medicinske sestre izgorevajo, da so kadrovsko podhranjene in da jih je skoraj 2.000 premalo. To dokazuje tudi 250.000 neplačanih nadur oziroma 31.000 dni dela zastonj. V sindikatu zato zahtevajo plačilo opravljenega dela in dodatne zaposlitve, kar je pravzaprav njihova ključna zahteva. Kot pravi Jelka Mlakar, se mora recesijska zgodba o izkoriščanju delovne sile končati.

"Preobremenjenost medicinskih sester je tolikšna, da postaja nevarna za pacienta in za njih," je dejala predsednica sindikata. Najpozneje februarja prihodnje leto tako zahtevajo zaposlovanje na najbolj kritičnih mestih, kot so intenzivne terapije, socialni zavodi, še poroča Radio Slovenija. "V prvi fazi govorimo o približno 150 zaposlitvah na letni ravni. To je nekaj, kar država zmore, pa če smo iz recesije ali pa ne. Na razpolago na trgu so, ker jih je samo na zavodu za zaposlovanje več kot 1.500."

Na podlagi neplačanih nadur delavcev in delavk v zdravstveni negi, ki so bile prenesene iz avgusta v september, so v sindikatu sicer izračunali, da bi potrebovali okoli 1.800 dodatnih medicinskih sester.

Ministrica je glede plačevanja nadur sicer že pred dnevi opozorila, da je to stvar vodstev zavodov.

Medicinske sestre ne bodo stavkale