157 srednjih medicinskih sester, ki delajo na oddelkih intenzivne terapije 3 in opravljajo delo diplomiranih kolegic, je od leta 2009 do leta 2012 dobilo višje plače. Na sodišču zdaj  tečejo tožbe proti 60 medicinskim sestram, 97 pa se jih je že odločilo, da vrnejo razliko v plači v vrednosti dveh mesečnih plač. Foto: BoBo
157 srednjih medicinskih sester, ki delajo na oddelkih intenzivne terapije 3 in opravljajo delo diplomiranih kolegic, je od leta 2009 do leta 2012 dobilo višje plače. Na sodišču zdaj tečejo tožbe proti 60 medicinskim sestram, 97 pa se jih je že odločilo, da vrnejo razliko v plači v vrednosti dveh mesečnih plač. Foto: BoBo
Politika snedla obljube medicinskim sestram

Obljub - spomnite se samo ministra Viranta, pa premierke Bratuškove - da sestram ne bo treba vračati denarja, je bilo veliko, a dejstvo je, da je klinični center prejšnji mesec proti medicinskim sestram, ki še niso sklenile dogovora o vračilu preplačila, vložil tožbe.

157 srednjih medicinskih sester, ki delajo na oddelkih intenzivne terapije 3 in opravljajo delo diplomiranih kolegic, je od leta 2009 do leta 2012 dobilo višje plače. Dobile so 80 odstotkov plače za delo na mestu diplomirane medicinske sestre in napredovanja, ki so jih dosegle kot srednje medicinske sestre.

Denar dobile za opravljeno delo
Med njimi je tudi Radmila Nikolič, ki že 38 let dela na intenzivni terapiji Nevrološke klinike.

A zdaj je od kliničnega centra dobila zahtevo, da vrne del preveč izplačane plače v znesku dveh mesečnih plač, sicer jo bo klinični center tožil za celoten znesek.

"Jaz tega denarja nisem vzela, ta denar smo dobili za opravljeno delo, zdaj pa ga moramo vračati," je povedala.

UKC s prstom kaže na inšpektorat
Da srednjim medicinskim sestram denarja ne bo treba vračati, je še pred dvema letoma zagotavljal generalni direktor ljubljanskega kliničnega centra.

Danes pa s kliničnega centra pisno odgovarjajo, da je inšpektorat za javno upravo ugotovil, da so bile plače izplačane nezakonito, in UKC pozval, naj od medicinskih sester terja preveč izplačane plače. Ker na ministrstvih za javno upravo in zdravje niso našli rešitve, so še zapisali v kliničnem centru, so maja vložili še zadnje tožbe zoper medicinske sestre.

Zdaj na sodišču tečejo tožbe proti 60 medicinskim sestram, 97 pa se jih je odločilo, da vrnejo razliko v plači v vrednosti dveh mesečnih plač.

Ne morejo nositi odgovornosti za napako delodajalca
V Sindikatu Pergam pa so prepričani, da medicinske sestre niso dolžne vrniti tega denarja.

"Ves čas svojega dela so pridobivale znanja, so se izobraževale, so strokovno napredovale, torej bi jim ta napredovanja pripadala," je prepričana Vesna Rugelj.

"So pogodbeno šibkejša stranka in ne morejo nositi odgovornosti za napako delodajalca," pa dodaja Tatjana Labernik.

Politika snedla obljube medicinskim sestram