Po nadzorih bo ministrstvo sprejelo nadaljnje ukrepe za bolj kakovostno in varnejšo obravnavo bolnikov. Foto: MMC RTV SLO
Po nadzorih bo ministrstvo sprejelo nadaljnje ukrepe za bolj kakovostno in varnejšo obravnavo bolnikov. Foto: MMC RTV SLO

Navodila za izvajanje zdravstvenega varstva oseb brez urejenega zdravstvenega zavarovanja so na ministrstvu začeli pripravljati na začetku leta, tako da so zdaj v veljavi še tista iz leta 2004. Osnutek novih navodil so na začetku maja že posredovali Karitasovi ambulanti za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja v Mariboru in ambulanti s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega varstva v Ljubljani, so sporočili z ministrstva.

Ministrstvo še opozarja na pomanjkljivost v predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti v delu, ki se nanaša na odredbo zunanjega nadzora ob domnevni strokovni napaki. Minister Dorjan Marušič je zato napovedal ureditev tega področja, in sicer tako, da bi imelo možnost odredbe strokovnega nadzora tudi ministrstvo.

Zaradi smrti makedonskega delavca je namreč ministrstvo uredilo upravni nadzor, strokovnega pa bo v okviru zdravniške zbornice izvedla zveza zdravstvene in babiške nege.

Nejasnosti glede nujnih pregledov
Spomnimo. 48-letni makedonski delavec se je zaradi bolečin v prsih oglasil v Zdravstvenem domu Ljubljana. Medicinski tehnik je ugotovil, da nima ustrezno urejenega zdravstvenega zavarovanja, in ga opozoril, da bo moral, če se izkaže, da pregled ni bil nujen, tega plačati. Cena pregleda bi v tem primeru znašala 100 evrov. Delavec se za pregled ni odločil in je zdravstveni dom zapustil. Pozneje je umrl v hotelski sobi, kjer je bival.