Foto: BoBo
Foto: BoBo

Medicinskih sester s posebnimi znanji ta trenutek ni na trgu, pravi stroka zdravstvene nege, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege pa izpostavlja še druga odprta nerešena vprašanja.

Poleg dosedanjih medicinskih sester v referenčnih ambulantah bi potrebovali še dodatnih 50 s posebnimi znanji, ki jih ta trenutek nimamo, pravi predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman. Ob ugodnih razmerah bi jih morda še dobili, pravi in dodaja, da "se bo znalo zgoditi tudi to, da se bodo kolegice morda odločale za polno delo pri enem zdravniku in dale odpoved pri drugem, ki bi ostal brez te polovičke."

Zamisli o tem, kaj bi prevzela diplomirana medicinska sestra v ambulanti, je veliko, stroka pravi več preventive, več samostojnega dela z urejenimi kroničnimi bolniki. "Na NIJZ-ju menijo, da bi bilo zelo modro, da med sestrami dodamo protokol za odkrivanje demence in kronične ledvične odpovedi," pojasnjuje Monika Ažman.

To zdravnika ne bi razbremenilo, zato si ministrstvo prizadeva dodati predpis o medicinskih pripomočkih in nalogih za nenujne prevoze.

Moti pa predvsem to, da ne vejo, katerih sto ambulant bo, kdaj bodo začele delo, pravi Ažman. Prvo izobraževanje bo na ministrstvu že prihodnji teden.

"Mislim, da so tukaj peljali zdravstveno nego žejno čez vodo, ker je prijavljenih 400 sester, kdo so, od kje so, od vsepovsod. Interventni zakon daje pooblastilo zdravniku, da se lahko odloči, ali bo dal tako pooblastilo ali ne." To ni sistemska rešitev, ni varno za paciente, o tem bi morali konsenz doreči medicinska in zdravstvena stroka ter plačnik, sklene Monika Ažman.