Foto: BoBo
Foto: BoBo

Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani je v četrtek odstopila od mediacije z UKC Ljubljana. Dolg zavoda do fakultete znaša 43 milijonov evrov, dekan Igor Švab pa opozarja, da bodo storitve nehali izvajati 15. decembra. V UKC Ljubljana menijo, da skuša fakulteta spor reševati na plečih bolnikov.

Pintar je medijem pojasnil, da so na ministrstvu za zdravje s sporom seznanjeni in so z obeh strani prejeli informacijo, da je bil postopek mediacije prekinjen, tako da se bo nadaljeval sodni postopek v civilni pravdi. Hkrati so prejeli tudi informacijo, da namerava fakulteta prekiniti izvajanje dejavnosti.

Državni sekretar verjame, da bo zadevo razrešilo sodišče, v vmesnem času pa bi fakulteta po prepričanju ministrstva morala še naprej izvajati zdravstvene storitve za UKC Ljubljana.

Na vprašanje, kaj lahko stori ministrstvo za zdravje, je napovedal, da si bo v prvi vrsti prizadevalo, da zavaruje življenje in zdravje ljudi. Ključno pooblastilo ima sodišče, problem pa spada tudi v resorje drugih ministrstev, je pojasnil.

Sorodna novica Medicinska fakulteta odstopila od mediacije z UKC-jem Ljubljana

Sam se je že sestal tako s predstavniki medicinske fakultete kot kliničnega centra. "Ampak tukaj gre za stvari, glede katerih se lahko dogovorita samo ta dva deležnika, ministrstvo lahko posluša, lahko svetuje, nima pa neke odločilne vloge," je povedal.

Če bi medicinska fakulteta res nehala izvajati storitve za UKC, po njegovih besedah obstaja možnost, da se pred sodiščem zahteva začasna odredba, ki bi najverjetneje na zahtevo kliničnega centra fakulteto zavezala, da nadaljuje izvajanje storitev.

Na vprašanje, kdo določa cene storitev, ki jih medicinska fakulteta opravlja za UKC Ljubljana, pa je Pintar odgovoril, da naj bi pravno te cene potrjevalo tudi ministrstvo za zdravje, a da to po njemu dostopnih informacijah doslej še ni prejelo nobene vloge za potrditev cen. Po informacijah ministrstva je imela ljubljanska medicinska fakulteta "z naslova teh dejavnosti v preteklih letih pozitiven poslovni rezultat".

UKC LJ dolguje 43 milijonov medicinski fakulteti