Foto: RTV SLO
Foto: RTV SLO

Ministrstvo je poudarilo, da je se je zgodila kršitev navodil v povezavi s prevozi z reševalnimi vozili, kar je deloma pripomoglo k zamenjavi bolnikov. "V primeru, da bi se izvajalec reševalnega prevoza Zdravstveni dom Sevnica držal veljavnih navodil in prevoz opravil za vsakega pacienta samostojno, po oceni ministrstva do zamenjave pacientov ne bi prišlo," so zapisali v ovadbi.

Umrl tudi drugi bolnik

Po poročanju spletnega Dela je v eni od slovenskih bolnišnic (ne v celjski) umrl še drugi bolnik, pri katerem se je zgodila zamenjava identitete. Kot je za Delo pojasnil sin, čakajo obdukcijo. Kako bo s pogrebom, še ne ve, najprej bo namreč treba opraviti prekop žare, v kateri leži svojec druge družine, in potem pokop, navaja portal.

Po oceni ministrstva sta kršitev navodil v povezavi s prevozi in nezadostno preverjanje identitete bolnikov, ki bi ga opravili zdravstveni delavci, glavna razloga za sum kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja.

"Zdravstveni delavci niso ravnali s potrebno pazljivostjo, čeprav so se lahko in bi se mogli zavedati, da pri sprejemu dveh pacientov lahko pride do njune zamenjave. Navedeno utemeljuje obstoj krivdne odgovornosti sodelujočih oz. njihove malomarnosti," so zapisali.

Ministrstvo obenem organom pregona predlaga, naj dopolnijo preiskavo v smislu preiskave kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, saj so se zgodile hujše kršitve pravic drugega, kot so osebnostne pravice, pieteta do mrtvih, pravica do zdravljenja.

V tem kontekstu v ovadbi ministrstvo predlaga, "da se presoja zlasti odgovornost organov vodenja in nadzora SB Celje in njihovo morebitno opustitev dolžnega nadzorstva, ki je izkazana tudi s pomanjkljivo obravnavo odgovornosti lastnih zaposlenih v poročilu interne komisije".

Na ministrstvu so še navedli, da so prepričani, da je interno poročilo SB-ja Celje preskopo in ciljno usmerjeno v preiskavo delovanja reševalcev ZD-ja Sevnica, namesto da bi z razjasnitvijo okoliščin dela urgentnega centra Celje preprečilo ponavljanje tovrstnih napak.

Ovadba zaradi zamenjave bolnikov