Prednost bodo imeli tisti bolniki, ki čakajo najdlje nad dopustno čakalno dobo, poleg tega bodo prednostno uvrščeni tudi tisti, ki imajo težje zdravstveno stanje. Foto: MMC RTV SLO
Prednost bodo imeli tisti bolniki, ki čakajo najdlje nad dopustno čakalno dobo, poleg tega bodo prednostno uvrščeni tudi tisti, ki imajo težje zdravstveno stanje. Foto: MMC RTV SLO

Problem čakalnih vrst ni od danes, pač pa se je to začelo že pred 10 leti ali več, epidemija covida-19 pa je težavo na nekaterih področjih še zaostrila, je na novinarski konferenci dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Tako danes na prvi specialistični pregled čaka več kot 70 tisoč ljudi, na specialistično-diagnostične storitve pa več kot 100 tisoč ljudi.

Želja je, da bi ta manko iz preteklosti nadomestili z javnim razpisom, katerega cilj je zmanjšanje števila čakajočih nad dopustno čakalno dobo. V okviru razpisa, ki ga bo ministrstvo za zdravje objavilo danes, bo za skrajševanje čakalnih vrst namenjenih 65 milijonov evrov. "V središče postavljamo bolnika in izvajanje storitev," je poudaril minister in dodal, da morajo biti te storitve izvedene kakovostno, varno in v pravem času. Tako je po njegovem mnenju nujno izkoristiti vse vire, zato je razpis odprt za javne zdravstvene zavode, koncesionarje, kot tudi čiste zasebne izvajalce. Pri tem pa bodo imeli prednost javni izvajalci, sledili bodo koncesionarji, najnižje na prednostni lestvici bodo zasebniki.

Izvajalci se lahko na razpis prijavijo do 10. avgusta, ministrstvo bo z njimi podpisovalo pogodbe 20. avgusta. Poklukar pričakuje, da bodo storitve v okviru razpisa začeli izvajati 1. oktobra. Tako bo hitreje do zdravstvenih storitev prišlo več kot 20 tisoč bolnikov, ki trenutno čakajo nad dopustno čakalno dobo. Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Roberta Cuglja bodo imeli prednost tisti, ki čakajo najdlje nad dopustno čakalno dobo, poleg tega bodo prednostno uvrščeni tudi tisti, ki imajo težje zdravstveno stanje.

Krajšanje čakalnih dob

Storitve v okviru razpisa se bodo izvajale tudi celotno prihodnje leto

Večina od 65 milijonov evrov, ki jih prinaša razpis, bo zagotovljena iz sredstev dopolnilnih zdravstvenih zavarovalnic, ki v lanskem letu zaradi manjšega obsega izvajanja zdravstvenih storitev niso v celoti porabile zbranega denarja v okviru premij dopolnilnega zavarovanja. Za tiste, ki niso dopolnilno zdravstveno zavarovani, bo storitve kril proračun.

Storitve v okviru razpisa se bodo izvajale tudi celotno prihodnje leto, kar bo po besedah Poklukarja izvajalcem omogočilo, da bodo lahko pravočasno organizirali kadrovske in prostorske zmožnosti. V preteklosti se je namreč pogosto dogajalo, da so v drugi polovici leta izvajalcem dali na voljo več programa, a so se potem težko pravočasno organizirali, da bi v celoti opravili razpoložljiv program.

Ob tem je Poklukar priznal, da četrti epidemični val, ki se očitno začenja, ni najboljša popotnica ter da je izvajanje storitev v okviru razpisa odvisno od epidemiološkega stanja v jesenskem času. "To, kako dobro bomo precepljeni in kako bomo izvajali tudi druge preventivne ukrepe, nas lahko obvaruje pred ustavljanjem programa v zdravstvu in premeščanjem kadra na covidne oddelke," je opozoril.