Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kot opozarjajo v zvezi potrošnikov, je trg energijskih pijač eden najhitreje rastočih na svetu, uživanje teh pijač pa je priljubljeno predvsem med mladimi. Po mnenju ZPS-ja je trženje energijskih pijač precej agresivno in nagovarja prav mlade.

Po podatkih študije Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju 2020 (HBSC) kar 42,5 odstotka mladostnikov in mladostnic v Sloveniji uživa energijske pijače. Številka je skrb vzbujajoča predvsem pri fantih, saj energijske pijače pije vsak drugi mladostnik.

Anketa med 200 ljubljanskimi osnovnošolci pa kaže, da jih energijske pijače uživa več kot 60 odstotkov. Nekateri celo pred in med športnimi dejavnostmi. Kot dodajajo na ZPS-ju, imajo sicer nekateri izdelki na zadnji strani navedeno opozorilo, da niso primerni za uživanje ob intenzivni športni aktivnosti, a označbo prebere le peščica potrošnikov.

Glede na odgovore v spletni anketi imajo otroci energijske pijače pogosto na voljo v domačem hladilniku in jih uživajo z vednostjo staršev. "Starši in tudi športni klubi, kjer otroci in mladostniki aktivno preživljajo prosti čas, morajo uživanju energijskih pijač nameniti posebno pozornost," opozarjajo na ZPS-ju. Prav tako pozivajo slovenske trgovce, naj preverjanje starosti kupcev energijskih pijač postane sestavni del odgovorne maloprodaje in usposabljanja osebja.

Prodaja energijskih pijač namreč ni omejena kot pri alkoholu in cigaretah. Le redke države članice EU-ja so se do zdaj odločile za omejitvene ukrepe. Litva in Latvija sta prvi prepovedali oglaševanje in prodajo energijskih pijač osebam, mlajšim od 18 let, in sicer že leta 2014 oz. 2016. V Veliki Britaniji je vlada napovedala prepoved že leta 2019, vendar ta do danes uradno še ni začela veljati, so se pa za prostovoljno prepoved prodaje mlajšim od 16 let odločili nekateri večji trgovci. Tudi na Švedskem in Norveškem se o tem že pogovarjajo v parlamentu. Po lanski tragediji, ko naj bi po večji količini zaužite energijske pijače umrl 13-letnik, o prepovedi ponovno razmišljajo na Hrvaškem, so sporočili iz ZPS-ja.

Zakaj mladi posegajo po energijskih pijačah?

Kot dodajajo v ZPS-ju, je "skrivnost" energijskih pijač v veliki količini sladkorja, ki zagotavlja energijo, in kofeina, ki spodbuja delovanje centralnega živčnega sistema, poveča pozornost in zmanjša zaspanost. "Zaradi naštetega so energijske pijače zelo privlačne za mlade." Energijske pijače so tudi sladkorna bomba. Z eno pločevinko zaužijemo lahko od 12 pa vse do 55 gramov oziroma približno 14 kock sladkorja.

"Ob zaužitju kofeina se po vrsti kemičnih procesov v možganih začne sproščati hormon adrenalin, ki povzroči razširitev dihalnih poti, pospeši srčni utrip in pretok krvi skozi mišice, zviša krvni tlak in količino sladkorja v krvi ter napne mišice. V skladu z mnenjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) lahko uživanje energijskih pijač ob večjih telesnih naporih povzroči srčne aritmije ali celo hujše zaplete delovanja srčne mišice. Poleg tega kofein v možganih blokira delovanje adenozina, kar omogoča budnost in večjo zbranost. Po prenehanju delovanja adrenalina pa nastopita utrujenost in poslabšanje razpoloženja, zaradi česar ljudje navadno posežejo po novem odmerku kofeina," navajajo v ZPS-ju.

Na NIJZ-ju tudi poudarjajo, da so energijskim pijačam pogosto dodani še nekateri vitamini in minerali, zato da pijača daje vtis športne pijače, čeprav med sestavinami ne najdemo niti ene, ki bi bila v taki obliki koristna za zdravje otrok in mladostnikov.

Uživanje energijskih pijač je še bolj tvegano ob mešanju z alkoholnimi pijačami. Kofein namreč delno zabriše delovanje alkohola, kar pomeni, da se ljudje počutijo manj opiti, kot so v resnici. Takšno ravnanje lahko privede do slabosti, bruhanja, motenj zavesti, počasnega srčnega utripa in v najslabšem primeru do nezavesti. Po mnenju ZPS-ja bi bilo zato opozorilo "Ne mešati z alkoholom" nujno na vseh energijskih pijačah, a ga žal glede na rezultate pregleda ZPS-ja od 16 pregledanih pijač nima kar devet, med njimi tudi najbolj priljubljena znamka energijskih pijač.