V Fidesu so ogorčeni nad izjavami ministra Bešiča Loredana. Foto: BoBo
V Fidesu so ogorčeni nad izjavami ministra Bešiča Loredana. Foto: BoBo

Minister je namreč v Odmevih izjavil, da interesne skupine v zdravstvu nalašč ustvarjajo izredne razmere, ker je v izrednih razmerah najlepše delovati in kritizirati.

Sorodna novica Ambulante ZD-ja Polje za odrasle bodo še naprej preusmerjene v ZD Fužine

Namesto da bi se minister zahvalil zdravstvenim delavcem, ki v času praznikov in zaostrenih epidemioloških razmer v neustreznih pogojih prek meja svojih moči skrbijo za zdravje državljank in državljanov, z insinuacijami vnaša nemir in negotovost ter povečuje nezadovoljstvo, so prepričani v sindikatu Fides.

"Ministra sprašujemo, ali je to njegova zahvala in sporočilo zdravnikom in njihovim prizadevanjem za boljši javni zdravstveni sistem ter požrtvovalno delo ali morda sporočilo nezadovoljnim bolnikom, naj s svojimi boleznimi ne obremenjujejo javnega zdravstvenega sistema," so zapisali v sporočilu za javnost.

Odziv mladih zdravnikov

Na izjavo ministra so se na Twitterju odzvali tudi pri Mladih zdravnikih Slovenije: "Če so za kolaps urgentnih služb krive interesne skupine, nas zanima, če so interesna skupina tudi virusi gripe, respiratorni sincicijski virus in koronavirus, ki so sokrivi za drastičen porast števila pacientov v urgentnih službah? Ali morda tisti, ki svetujejo sonce in morje za zdravljenje okužb?"

Slaba organizacija, premalo kadra

Sorodna novica Minister za zdravje: Interesne skupine v zdravstvu nalašč ustvarjajo izredne razmere

Na družbenih omrežjih dežujejo kritike. Zdravniki z različnih delovišč pišejo, da ne ustvarjajo izrednih razmer, ampak v njih delujejo, da se trudijo maksimalno, delajo čudeže ter da pomanjkanje postelj v času pričakovane gripe in drugih viroznih obolenj res ne more biti njihova krivda, je za Prvi poročala Snežana Ilijaš.

Tudi vodja delovne skupine za celostno prenovo urgentne medicine Gregor Prosen opozarja, da so trenutne razmere posledica slabe organizacije, pomanjkanja kadra, težav v primarnem sistemu, predvsem pa posledica neukrepanja in neodločanja. Urgentni centri so namreč po njegovem zaostali v razvoju in takšno stanje dolgoročno ni znosno, smo namreč že resno na robu.

"Sesulo, upajmo, se ne bo. Problem je v tem, da takšno stanje ni dolgoročno znosno, prenatrpani prostori, pacienti, ki čakajo na hospitalizacijo, ki čakajo na še toplo posteljo od prejšnjega pacienta, jaz mislim, da ni drugega, ko da uveljavimo dvoje. Prvič, da v družbi uveljavimo konsenz, kaj v zdravstvu hočemo in kaj ne, in druga stvar je, bojim se, da bo potrebnega ogromno vlaganja začenši v NMP (nujna medicinska pomoč, op. n.), urgentne centre," je povedal Prosen.

Sorodna novica Sistemski nadzor: Bolnika so najverjetneje zamenjali v triaži celjske urgence

Sezona respiratornih obolenj

Sezono respiratornih obolenj, ki lahko poslabšajo zdravstveno stanje kroničnih bolnikov, v teh dneh močno občutijo v urgentnih centrih po državi. Ob vsesplošni slabši dostopnosti do primarne ravni zdravstva namreč zaznavajo velik pritisk bolnikov.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je v pogovoru za Odmeve opravičil za stanje v ljubljanskem in mariborskem urgentnem centru, "čeprav za to ni kriv". Po njegovih besedah razmišljajo o sistemskem nadzoru urgentnih centrov v UKC-jih Ljubljana in Maribor, po dveh mesecih pa bodo na podlagi podatkov videli, "kje smo, in lahko ukrepamo".