O spremenjenem načinu dela sta v izjavi za javnost spregovorila vodja Internistične prve pomoči Hugon Možina in predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc. Foto: STA (zajem zaslona)
O spremenjenem načinu dela sta v izjavi za javnost spregovorila vodja Internistične prve pomoči Hugon Možina in predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc. Foto: STA (zajem zaslona)

Zdravstveni dom Ljubljana je s 1. septembrom spremenil dosedanji način dela Službe nujne medicinske pomoči (SNMP), ki deluje v prostorih urgentnega bloka UKC-ja Ljubljana. "Kot so nam povedali kolegi in kot smo razbrali iz dopisovanja, gre pravzaprav za odločitev, ki izvira iz finančnih razlogov. S splošnim dogovorom se je nekoliko spremenilo financiranje, zaradi tega imajo v ZD-ju Ljubljana finančno luknjo in z raznimi pozivi niso dosegli neke spremembe, zato so se pač morali organizirati tako, kot so se," je spremembe v izjavi za javnost komentiral vodja internistične prve pomoči Hugon Možina.

Dodal je, da so bili na internistični urgenci o spremembah obveščeni 16. avgusta in da jih je obvestilo presenetilo. Po njegovih besedah so iz ZD-ja sporočili, da bodo opravljali samo enostavno diagnostiko. "Bolnika bodo pregledali, opravili tiste osnovne preiskave, ki jih imajo na razpolago in določene s splošnim dogovorom. Tudi s tem se da veliko opraviti. Koliko bo takih, ki bodo potrebovali dodatno diagnostiko, bomo pa še videli," je dejal.

Opozorila o dodatnem pritisku na že preobremenjene urgentne ambulante

Na internistični prvi pomoči bi lahko po nekaterih izračunih zaradi uvedene spremembe sprejeli več kot 15 dodatnih bolnikov dnevno.
Na internistični prvi pomoči bi lahko po nekaterih izračunih zaradi uvedene spremembe sprejeli več kot 15 dodatnih bolnikov dnevno. "Poleti to ne bo pomenilo neke katastrofe, jeseni in pozimi pa lahko pomeni kapljo čez rob in bodo čakalne dobe kar dolge," je opozoril Možina. Foto: Zajem zaslona

Kot opozarjajo na oddelku za nujno medicinsko pomoč ljubljanskega kliničnega centra, bo posledica spremembe verjetno pomenila dodaten pritisk na že doslej preobremenjene urgentne ambulante UKC-ja – na internistično prvo pomoč, ambulanto za urgentna kirurška obolenja, urgentno ambulanto infekcijske in nevrološke klinike. Iz UKC-ja Ljubljana so v sporočilu za javnost zapisali, da pričakujejo, "da bo velik del bolnikov z večjo ogroženostjo (oznaka rumeno oz. stopnja nujno) že iz triaže Splošne nujne medicinske pomoči ZD-ja Ljubljana takoj usmerjen v urgentne ambulante UKC-ja". Ob tem so dodali, da zato pričakujejo povečanje dotoka bolnikov in posledično daljše čase obravnav.

"Na primer, bolnika z bolečino v prsnem košu, ki ni prav tipična in na prvi pogled ni srčni infarkt, in so ga prej na SNMP-ju obravnavali praktično do konca in ga poslali domov, bodo zdaj morali ob triaži usmeriti k nam na internistično prvo pomoč, tako da ga bomo morali mi obravnavati do konca," je razložil spremenjen način dela. "Kolegi na SNMP-ju so se potrudili in bodo delali triažo bolnikov s pomočjo zdravnika, ki bo racionalno usmerjal te bolnike v ustrezne ambulante. Pričakujemo, da to število ne bo tako hudo veliko, kot se zdi na prvi pogled. Seveda pa še ne vemo, kako bo," je dodal Možina.

V UKC-ju ob tem poudarjajo, da se bodo novemu načinu dela prilagodili, vendar zaradi pričakovanih večjih obremenitev bolnike in svojce prosijo za potrpežljivost in razumevanje. "Kot doslej bomo obravnavali vse bolnike. Bolniki, ki so smrtno ogroženi, bodo obravnavani prednostno in pravočasno," so sporočili. Obravnava poškodb bo sicer tako kot do zdaj potekala brez napotnic, v enoti za poškodbe Urgentnega kirurškega bloka UKC-ja Ljubljana.

Na infekcijski kliniki skrbi povzroča predvsem kadrovska stiska

Kadrovsko stisko infekcijske klinike bo rešila nova zgradba. Glede tega je Tatjana Lejko Zupanc dejala, da projekt napreduje v skladu s časovnico.
Kadrovsko stisko infekcijske klinike bo rešila nova zgradba. Glede tega je Tatjana Lejko Zupanc dejala, da projekt napreduje v skladu s časovnico. "Upamo, da se bomo vselili leta 2026," je dejala. Foto: Zajem zaslona STA

Povečanje priliva bolnikov pričakujejo tudi na urgentni ambulanti infekcijske klinike, ki sicer pokriva področje s približno milijonom prebivalcev. "Vedno bolj nas skrbi, kakšen delež bolnikov bo zdaj padel na kliniko, kajti nekaj jih bo gotovo – denimo, bolnik z vročino, ki težko diha in kašlja, bolnik z vročino, ki ima drisko. Prej bi jih malo pogledali na SNMP-ju, ugotovili, da, denimo, potrebujejo malo infuzije, in bi jih poslali domov. Pričakujem, da bodo takšni bolniki zdaj prišli k nam, prav tako veliko bolnikov z vročino in glavobolom. Praktično vse mikrobiološke preiskave se bodo verjetno delale pri nas – tega dogovora sicer nimamo, ker mi kot klinika od zdravstvenega doma nismo bili obveščeni," je stanje komentirala predstojnica klinike Tatjana Lejko Zupanc.

Kot glavni razlog za skrb je poudarila prostorsko stisko. Povedala je, da so čakalnice infekcijske urgentne ambulante izredno majhne, poleg tega dodatne skrbi predstavljajo izolacije covidnih bolnikov. "Ukrep, ki ga bomo morda morali sprejeti, je, da bodo bolniki z oznako rumeno, na pregled čakali na urgenci in jih bomo časovno uskladili, ker pri nas nimajo kje čakati," je dejala. Ob tem je ocenila, da jim bo bolnike z oznako rumeno oz. s stopnjo nujno uspelo pogledati v zakonskem roku, a se bo čakalni čas zanje gotovo podaljšal.

Kadrovske težave pri odpiranju dodatne ambulante

Po pisanju časopisa Delo bodo v UKC-ju Ljubljana, kjer so imeli zaposleni malo časa za prilagoditev na nov način dela, večji priliv pacientov – pričakujejo, da se bo ta povečal za od 30 do 40 odstotkov – reševali z odprtjem še ene ambulante. A težave s pojavljajo pri kadrih, saj primanjkuje medicinskih sester in administracije.

"Če drži ocena, da bi to lahko pomenilo tudi do 30-odstotno povečanje obremenitve, mi tega ne bomo zmogli. Ker preprosto prostorsko, čeprav smo pridobili zabojnike, ne bo šlo," je ob tem poudarila predstojnica infekcijske klinike.

V izjavi za javnost je Možina še dodal, da sicer primanjkuje tudi urgentnih zdravnikov, čeprav se je stanje v zadnjih letih nekoliko popravilo. "Veliko mladih urgentnih zdravnikov, ki končajo dokaj kompleksno specializacijo, pridobijo znanja na veliko področjih, potem odide v okolja, kjer so obremenitve manjše, to je popolnoma človeško. Nagrajevani so pa enako, kot na deloviščih, ki so najbolj obremenjena – morda se tukaj rešitev ponuja sama po sebi," je dejal.

ZD Ljubljana: Hudo bolni hitreje do obravnave

Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Nov način dela nujne medicinske pomoči za hudo bolne bolnike pomeni hitrejšo pot do sklepne obravnave, so sporočili iz Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana. Pojasnjujejo, da bodo bolnike v enoti SNMP še naprej sprejemali. Po triaži oz. opredelitvi nujnosti pa bodo zelo bolne paciente takoj preusmerili na urgenco UKC LJ, kjer bodo morali skozi ponovni triažni postopek in dodatno obravnavo.

Z novim načinom dela bo huje bolnim pacientom po njihovih navedbah omogočena hitrejša pot do končane obravnave, odpusta v domačo oskrbo ali sprejema v bolnišnico. Pacientom bosta namreč prihranjeni obravnava na SNMP-ju in nato ponovna obravnava v UKC-ju LJ, kot je to veljalo do zdaj, ko je bila za huje bolne v rumeni kategoriji obravnava dvostopenjska.

"Sprememba je torej v tem, da bodo bolj ogroženi in nujni bolniki že takoj obravnavani pri ustreznem specialistu, in ne zaporedno pri več zdravnikih, preden pridejo do tistega specialista, ki ga potrebujejo, to pa je v nujnih stanjih izjemnega pomena," so pojasnili. Bolniki se bodo tako izognili dvojnemu ali celo trojnemu čakanju na pregled in izvide pri različnih zdravnikih in podvajanju različnih diagnostičnih preiskav, so dodali.

"Podpiramo odločitev UKC-ja Ljubljana o prilagoditvi organizacije dela in smo prepričani, da bodo ustrezno izvajali program, ki so ga glede nujnih bolnikov dolžni izvajati v obsegu in na način, kot jim je določen," so zapisali v ZD-ju Ljubljana. Kot terciarna ustanova ima UKC po njihovih navedbah veliko znanja in strokovnosti, da bodo vsi huje bolni dobili takojšnjo oskrbo, počakali pa bodo tisti bolniki, ki glede na njihovo zdravstveno stanje lahko počakajo.
Pojasnili so, da lahko zaradi velikega pomanjkanja kadra zagotavljamo storitve v obsegu, ki jih pogodbeno morajo ter kadrovsko in strokovno zmorejo.

Ministrstvo: UKC in ZD Ljubljana naj se dogovorita

Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Na ministrstvu za zdravje so UKC Ljubljana v srednem dopisu pozvali, naj se zaradi predvidenih težav ob napovedani novi organizaciji dela splošne nujne medicinske pomoči z ZD-jem Ljubljana znova dogovorijo o sodelovanju na področju razširjene obravnave pacientov in definirajo finančne obveznosti UKC-ja do ljubljanskega zdravstvenega doma, so sporočili z ministrstva.

Če bi se izkazalo, da predvidena sredstva za obravnavo pacientov v urgentni specialistični obravnavi ne zadoščajo, lahko UKC poda predlog za širitev programov v dejavnosti specialistične urgentne ambulante, so poudarili.

"Ministrstvo pričakuje, da bo za ureditev problematike zagotavljanja nujne medicinske pomoči v Ljubljani v korist pacientov ustrezno poskrbelo vodstvo UKC-ja Ljubljana. Zato ministrstvo poziva vodstvo UKC-ja Ljubljana, da to področje nemudoma uredi v najkrajšem mogočem času," so dodali. UKC-ju Ljubljana so ponudili ustrezno strokovno pomoč pri urejanju tega področja.