Na zavodu za zdravstveno varstvo Kranj so pojasnili, da lahko bakterija Coxiella burnetii povzroča bolezen mrzlico Q, ki se prenaša z živali na človeka. Ljudje se navadno okužijo preko delcev v zraku, vendar lahko do prenosa pride tudi z zaužitjem nepasteriziranega mleka ali drugega okuženega materiala. Foto: MMC RTV SLO
Na zavodu za zdravstveno varstvo Kranj so pojasnili, da lahko bakterija Coxiella burnetii povzroča bolezen mrzlico Q, ki se prenaša z živali na človeka. Ljudje se navadno okužijo preko delcev v zraku, vendar lahko do prenosa pride tudi z zaužitjem nepasteriziranega mleka ali drugega okuženega materiala. Foto: MMC RTV SLO

Veterinarska uprava na posestvih, od koder je okuženo mleko prišlo, izvaja ukrepe. Bolezni pri živalih niso opazili, so pa na mlekomate dali obvezno navodilo uporabnikom, da je treba mleko pred uporabo obvezno prekuhati.

Simptomi podobni kot pri gripi
Na Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj so pojasnili, da lahko bakterija Coxiella burnetii povzroča bolezen mrzlico Q, ki se prenaša z živali na človeka. Ljudje se navadno okužijo preko delcev v zraku, vendar lahko do prenosa pride tudi z zaužitjem nepasteriziranega mleka ali drugega okuženega materiala.

Simptomi akutne oblike mrzlice Q so podobni kot pri gripi. Vključujejo lahko povišano telesno temperaturo, mrzlico, glavobol, utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vnetje grla in bolečine v prsih. Bolezen pogosto mine sama od sebe in navadno traja od enega tedna do več kot tri tedne. Lahko pa se izraža tudi kronično ali z zapleti v nosečnosti.

Mrzlico Q dokažejo s krvnim testom
Pri ljudeh je inkubacijska doba za akutno obliko mrzlice Q od dva do 48 dni. Običajna inkubacijska doba je približno od dva do tri tedne. Kronična oblika mrzlice Q pa se lahko pojavi od nekaj mesecev do več let po okužbi. Mnogi primeri akutne oblike mrzlice Q so neznačilni ali zelo blagi in ostanejo neopaženi, so še dejali v zavodu.

Pri ljudeh mrzlico Q po navadi dokažejo s krvnimi preiskavami. Primeri bolezni pri ljudeh pa se večinoma povezujejo z izpostavljenostjo glodalcem. Ker je eden od možnih načinov izpostavljenosti zaužitje, se je treba izogibati nepasteriziranemu mleku in mlečnim izdelkom, so še navedli v zavodu.