Mleko, ki ga kupujejo kupci v dolini, je s kmetije s strmih bregov. Foto: MMC RTV SLO
Mleko, ki ga kupujejo kupci v dolini, je s kmetije s strmih bregov. Foto: MMC RTV SLO
Mlekomatov je vse več

Kar nekaj hribovskih kmetov se je namreč odločilo za neposredno prodajo mleka na trgu, kjer steklenice mleka prodajajo s pomočjo mlekomatov, je za TV Slovenija poročala Mojca Dumančič. Za liter mleka lahko namreč na ta način iztržijo vsaj dvakrat več.

Dolgoročno se splača vložiti v napravo
Čeprav morajo kmetje na začetku v nakup mlekomata veliko vložiti - okoli 20.000 evrov, so prepričani, da se jim dolgoročno tak način prodaje splača. Kmet Klavdij Skrt z visoke planotarske kmetije s Seniškega brega tako vsak dan v Kanal ob Soči pripelje več kot 100 litrov svežega mleka, na tržnici pa ga zmanjka že v zgodnjih dopoldanskih urah.

Povpraševanje po svežem mleku veliko
Za liter mleka je v sirarni dobil 40 centov, v mlekomatu pa liter stane en evro. Ker je mleko sveže, se kupcem to ne zdi pretirana cena, kar kaže tudi veliko povpraševanje. Dobra prodaja pa je tudi edini način, da se Skrtova kmetija, še zadnja v teh hribih, ohrani pri življenju.

Podatki statistične uprave pravijo, da je bilo sicer v Sloveniji septembra odkupljenega za slabega pol odstotka manj mleka kot v enakem mesecu lani. V primerjavi z avgustom je bil odkup mleka manjši za skoraj štiri odstotke, pri čemer gre za običajno sezonsko zmanjšanje. V devetmesečju pa je bil odkup mleka za slaba dva odstotka manjši kot v enakem obdobju lani.
Mlekomatov je vse več