Slovenija je s podjetjem GSK sklenila pogodbo za 800.000 doz cepiva proti novi gripi. Do konca leta bo prispelo 280.000 doz cepiva, druge pa v prihodnjem letu. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija je s podjetjem GSK sklenila pogodbo za 800.000 doz cepiva proti novi gripi. Do konca leta bo prispelo 280.000 doz cepiva, druge pa v prihodnjem letu. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za zdravje
Na ministrstvu za zdravje upajo, da se bo cepilo čim več ljudi. Foto: MMC RTV SLO

V Sloveniji povečanega števila obolelih za novo gripo še ni zaznati, poročila iz držav severne Evrope, ZDA in Kanade pa že kažejo, da se je virus močno razširil. To pomeni, da se je naraščanje števila primerov obolelih zgodilo veliko prej, kot se je to v preteklosti dogajalo v zvezi z običajno sezonsko gripo. Poleg tega se bo kroženje virusa nove gripe v prihodnjih tednih še okrepilo, je opozorila Alenka Kraigher iz Inštituta za varovanje zdravja.

Od ponedeljka cepljenje v 64 centrih
Po njenih besedah je pomen cepiva prav v tem, da se bo širjenje nove gripe zmanjšalo in da bo omililo posledice. Kljub cepljenju pa, kot je poudarila, prebivalstvo ne sme zanemariti higienskih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa.

Prebivalci se bodo lahko v Sloveniji od ponedeljka dalje cepili v 64 cepilnih centrih, razpršenih po vsej Sloveniji. Na širšem obljubljanskem območju bo teh centrov 18, na Celjskem 10, na območju Maribora sedem, na Koroškem šest, na območju Novega mesta, na Murskosoboškem, Goriškem, na obalno-kraškem območju in na Gorenjskem pa po štirje.

Cepiti se smejo (skoraj) vsi, starejši od 6 mesecev
Renata Rajapakse
iz Zdravstvenega doma Ljubljana je ob tej priložnosti zatrdila, da cepilni centri ne bodo regijsko omejeni, temveč se bo lahko posameznik cepil v katerem koli od njih, pri čemer se bo moral na cepljenje naročiti. Kontaktne številke vseh centrov in njihove delovne čase bo mogoče poiskati na spletni strani www.ustavimo-gripo.si.

Potem ko je bilo napovedano, da bo Slovenija nabavila cepivo, so se v javnosti pojavili številni dvomi o njegovi varnosti, uradno pa velja, da se lahko z njim cepi že otroke, stare najmanj šest mesecev. Cepiti se sicer ne smejo osebe, ki so imele resno alergično reakcijo na kakšno od sestavin cepiva ali na kakšno snov, ki je lahko v njem prisotna v sledeh (jajčne in piščančje beljakovine; ovalbumin; formaldehid; gentamicinijev sulfat in natrijev deoksiholat). Cepljenje se lahko tudi odloži - ko ima posamznik akutno bolezen z visoko telesno temperaturo nad 38 stopinj Celzija.

V primeru pandemije tudi ločene ambulante
Če bo pandemska gripa izbruhnila, bodo zdravstvene ustanove delovale po spremenjenem režimu. Zdravstveni dom Ljubljana bo tako deloval samo na šestih lokacijah, bolnik pa ne bo mogel vedno k svojemu zdravniku, temveč ga bo pregledal tisti, ki bo trenutno na delovnem mestu. Organizirane bodo tudi ločene ambulante za bolnike s pandemsko gripo in ostale bolnike; urgenco ZD Ljubljana, ki običajno deluje v prostorih UKC Ljubljana pa bodo v tem primeru preselili v ZD Center na Metelkovi ulici.