Na Jesenicah je vrata odprla že šesta pro bono ambulanta v državi. Foto: BoBo
Na Jesenicah je vrata odprla že šesta pro bono ambulanta v državi. Foto: BoBo

V Sloveniji je vse več ljudi brez sklenjenega zdravstvenega zavarovanja, brez katerega ne morejo do zdravnika. Pomagajo jim prostovoljne, tako imenovane pro bono ambulante, kakršno so danes uradno odprli tudi na Jesenicah.

Kot je povedal predsednik društva Fajdigova ambulanta Tomaž Krišelj, je bilo v Sloveniji konec lanskega leta brez zdravstvenega zavarovanja več kot 9700 oseb, od tega več kot 900 na Gorenjskem. Ob tem se kaže tudi slabšanje stanja, saj podatki pričajo, da se je število oseb brez urejenega zavarovanja zgolj v letu dni dvignilo za 25 odstotkov.

Da so potrebe velike, se je pokazalo že v Kranju, kjer brezplačna ambulanta deluje od leta 2017. V prvih treh letih so imeli letno povprečno 60 obravnav. Lani so zaradi epidemije prešli na telefonsko naročanje, kar pa njihovim uporabnikom ne ustreza, tako so v celem letu obravnavali le 15 bolnikov. Zato bodo letos po umiritvi epidemije znova omogočali obisk ambulante brez naročanja.

To že sedaj velja tudi za bolnike, ki bodo prišli v Fajdigovo ambulanto v Zdravstvenem domu Jesenice. Po Krišljevih informacijah bo to šesta pro bono ambulanta v državi, bolnike pa bo prvič sprejemala prihodnji torek med 17. in 19. uro. Potem bodo delovni čas prilagajali potrebam.

Po nekajletnih izkušnjah Fajdigove ambulante v Kranju se je izkazalo, da so potrebe zanjo tudi na Jesenicah. Foto: BoBo
Po nekajletnih izkušnjah Fajdigove ambulante v Kranju se je izkazalo, da so potrebe zanjo tudi na Jesenicah. Foto: BoBo

V ambulanti bo prostovoljno in brezplačno delala upokojena zdravnica Aleksandra Müllner. Kot je povedala, se spominja gospodarske krize leta 2008, ko je še redno delala v dežurni ambulanti in ko je v dom prihajalo kar veliko ljudi, tudi otrok, brez zdravstvenega zavarovanja. Ne ve, kakšna je situacija sedaj, prepričana pa je, da bi moral vsak človek imeti dostop do zdravstvene oskrbe.

V kranjsko ambulanto je doslej prihajalo kar nekaj bolnikov z območja Jesenic in okolice, nekateri pa so se usmerili v ljubljansko pro bono ambulanto. S podatki o dejanskih potrebah tudi na jeseniški občini ne razpolagajo. Kot je poudaril župan Blaž Račič, pa je jasno, da se zaradi koronske krize socialne razmere tudi v družinah zaostrujejo in je treba ranljivim nameniti več pozornosti.

"Čeprav bi si želel, da takšnih ambulant ne bi potrebovali in bi bil zdravstveni sistem nastavljen tako, da bi poskrbel za vse, sem vesel, da smo sedaj našli takšno rešitev," je izpostavil Račič. Ob tem je pohvalil tudi sodelovanje Osnovnega zdravstva Gorenjske in Zdravstvenega doma Jesenice, ki sta poskrbela za prostor in opremo. Sredstva za delovanje Fajdigove ambulante pa zagotavljajo donatorji.

Med uporabniki prevladujejo brezposelni

Direktor jeseniškega zdravstvenega doma Saša Letonja je ob tem pojasnil, da je bilo precej težko najti prostor, saj imajo v domu locirane tudi vse dejavnosti, povezane s covidom-19. Direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik pa je poudaril, da je odprtje ambulante pomemben prispevek k še boljši organizaciji zdravstvenega varstva na Gorenjskem in k boljšemu zagotavljanju zdravstvene pomoči za vse.

Kot kažejo izkušnje iz Kranja, med uporabniki storitev Fajdigove ambulante prevladujejo brezposelni, ki so zaradi opustitve dejavnosti ali stečaja ostali brez dela. Med njimi so tudi mladi pred prvo zaposlitvijo in tuji državljani, ki nimajo možnosti pridobitve državljanstva ali pa so na čakanju na delo v Sloveniji.

Najpogosteje jih pestijo kronične in psihiatrične bolezni. Zdravili so tudi manjše poškodbe in obravnavali bolnika z rakom, ki pa je žal umrl. Kot je opozoril Krišelj, se pogosto zgodi, da ljudje pridejo prepozno oziroma takrat, ko bolezen že močno napreduje. Zato poziva vse, ki potrebujejo njihovo pomoč, naj pridejo. Z veseljem jim bodo pomagali.

Pro bono ambulanta odslej tudi na Jesenicah