Odbor je razpis referenduma o uporabi konoplje ocenil za primernega. Foto: Pixabay
Odbor je razpis referenduma o uporabi konoplje ocenil za primernega. Foto: Pixabay

Za je glasovalo devet koalicijskih poslancev, poslanci SDS-a pa so sejo pred glasovanjem protestno zapustili in tako niso glasovali.

Predlog za razpis referenduma so v DZ vložili poslanci in poslanke Svobode. Sprva so volivce želeli vprašati, ali so za to, da bi bila v Republiki Sloveniji pridelava, predelava, promet in uporaba konoplje v medicinske namene dovoljena.

V zakonodajnopravni službi DZ-ja so medtem opozorili, da referendumsko vprašanje vsebuje več vsebin, ki so lahko tudi ločljive, saj se nanašajo na različne načine ravnanja s konopljo, ki so tudi po veljavni pravni ureditvi različno urejeni.

Zakonodajnopravna služba je tako v petek podala mnenje, da je predlagano referendumsko vprašanje nejasno in zavajajoče, saj uporabljeni termini nimajo povsem enoznačnega pomena. Poleg tega referendumsko vprašanje izhaja iz predpostavke, da v veljavnem pravnem sistemu vsebina, na katero se nanaša vprašanje, kot celota ni dovoljena, čeprav po veljavni pravni ureditvi ni dovoljena le v delu, ki se nanaša na gojenje konoplje v medicinske namene, so še poudarili.

V poslanskih skupinah Svoboda in Levica so po navedbah poslanca Svobode Darka Krajnca sledili mnenju zakonodajnopravne službe in danes k predlogu vložili dopolnila. Ime predloga so z dopolnilom spremenili v predlog za razpis posvetovalnega referenduma o gojenju in predelovanju konoplje za medicinske namene ter o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

Odbor za zdravstvo. Foto: DZ/Matija Sušnik
Odbor za zdravstvo. Foto: DZ/Matija Sušnik

Referendumsko vprašanje

Prvotno vprašanje, ki se je glasilo: "Ali ste za to, da bi bila v Republiki Sloveniji pridelava, predelava, promet in uporaba konoplje v medicinske namene dovoljena?" so z dopolnili spremenili v dve vprašanji, in sicer: "Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene?" in "Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?"

Poslanka Levice Nataša Sukič je v razpravi poudarila, da smiselnost uporabe konoplje v medicinske namene ni več strokovno vprašanje, saj so njene pozitivne lastnosti pri zdravljenju mnogih bolezni raziskane in znanstveno potrjene. Konoplja vseeno ostaja tabu tema, zato je pravilno, da se državljani do teme opredelijo, meni Sukič. Izrazila je upanje, da se referenduma udeleži čim večje število ljudi.

Krajnc je poudaril, da prepoved konoplje ovira zdravnike in druge strokovnjake, da bi rastlini namenili več pozornosti. Pri tem je poudaril, da se konoplja delno uporablja v medicini, vendar v zelo ozkem obsegu, saj zdravniki zaradi prisotne stigme po njej ne posegajo. "Menim, da je prav, da damo ljudem možnost, da o tem odločijo," je zatrdil.

SDS nasprotoval dopolnilom

V SDS-u so medtem problematizirali dopolnila, za katera menijo, da so bila vložena prepozno. Prav tako so poudarili, da vložena dopolnila referendumsko vprašanje razdelijo na dve vprašanji, ki sta vsebinsko različni. Po mnenju SDS-a so v Levici in Svobodi s predlogom dopolnil bistveno spremenili osnovno vprašanje, kar so ocenili kot nekorektno.

Poslanka NSi-ja Vida Čadonič Špelič je medtem poudarila, da gre za zelo specifično strokovno vprašanje, o katerem ne bi smeli odločati laiki. V NSi-ju zato nasprotujejo razpisu posvetovalnega referenduma.

Odbor za zdravstvo podprl predlog za referendum o uporabi konoplje