Nove bolezni otrok, povezane s covidom

Na našem oddelku se je epidemija novega koronavirusa šele začela, pravi dr. Tadej Avčin, vodja Službe za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Od konca oktobra namreč zaznavajo vedno več novih bolezni pri otrocih, ki jih povezujejo prav s to okužbo.

Najpogostejši je večorganski vnetni sindrom – doslej so v bolnišnici na polintenzivnih oziroma intenzivnih oddelkih zdravili 24 otrok s to novo boleznijo. Pojavlja pa se še ena, in sicer gre za nenavadne izpuščaje na nogah in rokah, ki jih pred epidemijo pediatri niso poznali.

Epidemija nenavadnih bolezni

V tujini so te nenavadne izpuščaje poimenovali "covid toes". "Pred epidemijo ne mi ne nikjer drugod po svetu teh izpuščajev nismo zaznali, to je poseben tip izpuščajev, ki obstaja od epidemije novega koronaviursa," razloži Avčin. Doslej so zdravili 14 otrok s temi izpuščaji: "To so zapleti, ki jih doslej nismo poznali, najbolj spominjajo na izpuščaje pri vnetju drobnih žil ali vaskulitis. Lahko pride do manjših strdkov ali do okvare celic, ki obkrožajo te drobne žile, lahko je povezano tudi z nastankom avtoprotiteles."

Nenavadni izpuščaji, ki se pojavljajo pri otrocih. Foto: TV Slovenija /Zajem zasloma
Nenavadni izpuščaji, ki se pojavljajo pri otrocih. Foto: TV Slovenija /Zajem zasloma

Bolezen je sicer pogostejša pri deklicah kot pri dečkih. Protitelesa proti novemu koronavirusu so sicer potrdili le pri petini teh bolnikov. A ne glede na to so zdravniki prepričani, da je nova bolezen povezana s to okužbo. "Možno je, da so protitelesa padla, možno je, da virus povzroči okvaro teh drobnih žil in te izpuščaje. Preučujemo in upamo, da bomo v naslednjih mesecih lahko vedeli kaj več," doda sogovornik.

Večina teh otrok – največ je najstnikov – se zdravi doma, izpuščaji izginejo v nekaj tednih, bolezen pa se ne kaže s prizadetostjo notranjih organov. Je pa nekaj otrok imelo hujše zaplete, odmrtje določenih tkiv. Pri deklici, ki je prebolela covid-19, je prišlo do odmrtja dela kosti in arterijske hipertenzije, kar je najverjetneje posledica vnetja žil v ledvicah, razlaga Avčin.

Večorganski vnetni sindrom: "Buren vnetni odziv, kot bi strela udarila med nevihto"

Še več skrbi povzroča večorganski vnetni sindrom. Ta je bolj nevaren, pojavlja se praktično le pri otrocih, pri odraslih pa zelo redko. "Pride do enega izrazito burnega vnetnega odziva, kot bi strela udarila med nevihto." Pojavi se od dveh do šestih tednov po okužbi. Na Pediatrični kliniki v povprečju vsak tretji dan sprejmejo otroka s to hudo boleznijo, prav pri vseh doslej pa so predhodno potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Ena izmed bolnic je tudi 12-letna Nina. Družina je decembra prebolevala covid-19, mati in hči sta imeli blag potek bolezni. Pediatrinja je Ninino mater že takrat opozorila, naj bo prihodnje tedne pozorna na morebitne zaplete. In res: deklica je prejšnji teden dobila povišano telesno temperaturo. Ker se zdravstveno stanje po dveh dneh ni izboljšalo, so jo sprejeli na zdravljenje na Pediatrično kliniko. "Smo bili pravočasni, ker sem bila opozorjena in že prej pozorna na to možnost," razloži njena mama Marija Ličen.

V 80 odstotkih primerov prizadeta srčna mišica

Večorganski vnetni sindrom se začne z vročino, bolečinami v trebuhu, bruhanjem, drisko, otroci imajo vnete očesne veznice. Nadaljuje se z vnetjem notranjih organov. "Najbolj kritično pa je srce, prizadetost srca se pojavi v 80 odstotkih," poudari Avčin.

Gre torej za sistemsko vnetje, vsi otroci, ki so doslej zboleli, so bili hospitalizirani na polintenzivnem ali intenzivnem oddelku. Bolezen se zdravi z močnimi protivnetnimi zdravili. Večina otrok je lahko po 14 dneh zapustila bolnišnico, še šest mesecev pa bodo morali jemati zdravila za pomoč srčni mišici.

Zanimivo je tudi, da je pri nas sorazmerno več otrok s tem sindromom kot v tujini, kar bi bilo po besedah zdravnika lahko povezano z razširjenostjo virusa pri nas ali pa je naša populacija za tovrstne zaplete bolj dovzetna.

Pediatri opažajo pri otrocih porast zapletov po preboleli bolezni covid-19. Foto: TV Slovenija /Zajem zasloma
Pediatri opažajo pri otrocih porast zapletov po preboleli bolezni covid-19. Foto: TV Slovenija /Zajem zasloma

Dolgoročne posledice okužbe z novim koronavirusom

Okužbo z novim koronavirusom strokovnjaki že povezujejo z različnimi znanimi avtoimunskimi stanji, pojavljajo pa se tudi nova. Podobnih zapletov po preboleli gripi ali drugih dihalnih obolenjih je manj. "Ta virus je drugačen, ker ima zelo dolg genetski zapis, v tem genetskem zapisu, ko se prepisuje v proteine našega telesa, prihaja do spremenljivosti, variabilnosti in nepravilnosti, se pravi nastajajo različni proteini, ki so lahko deloma navzkrižni tudi z našimi človeškimi proteini. Zato domnevamo, da je ta virus tudi tisti, s katerim se povezuje cela vrsta različnih avtoimunskih bolezni, ker prihaja do navzkrižnosti z različnimi človeškimi proteini," razloge za pojav drugih bolezni zaradi okužbe z novim koronavirusom pojasni dr. Tadej Avčin.

Lahko torej sčasoma pričakujemo še kakšne posledice? "Na našem oddelku zdravimo avtoimunske bolezni, revmatske bolezni, za nas se je epidemija koronavirusa začela 31. oktobra." Poleg večorganskega vnetnega sindroma in nenavadnih izpuščajev so obravnavali še posamezne otroke z drugimi zapleti: nekaj jih je njihove ambulante obiskalo zaradi slabosti, glavobolov, utrujenosti po prebolelem covidu-19, nekaj otrok je opazilo nenadzorovano tresenje rok. A to so le posamezni primeri, ki jih sistematično še ne spremljajo.

Nove bolezni otrok, povezane s covidom