Vstopna točka na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Foto: BoBo
Vstopna točka na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Foto: BoBo

Zaradi epidemije novega koronavirusa je spremenjeno tudi delovanje Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

V zadnjem mesecu so na razširjenem strokovnem kolegiju za pediatrijo pripravili priporočila za organizacijo dela pediatrov na primarni ravni, navodila za varno izvedbo cepljenja otrok, mnenje glede dela razvojnih ambulant in druge organizacijske ukrepe v povezavi z zagotavljanjem varne obravnave otrok v času pandemije.

Na ljubljanski pediatrični kliniki so pojasnili, da so natančno pregledali vse sezname otrok, ki so bili od razglasitve epidemije naročeni na obravnavo, preverili njihovo zdravstveno stanje in, če je bilo treba, opravili pregled.

Delovanje pediatrične klinike v času epidemije je predstavil njen direktor Marko Pokorn. Foto: BoBo
Delovanje pediatrične klinike v času epidemije je predstavil njen direktor Marko Pokorn. Foto: BoBo

"Šele ko je bris negativen, gre lahko otrok na oddelek"

Kot je v izjavi za medije poudaril strokovni direktor klinike Marko Pokorn, si v bolnišnici prizadevajo za to, da bi ostali brez primera okužbe. "Skušamo zagotoviti, da naš sprejemni center ostane siva cona. Šele ko je bris negativen, gre lahko otrok na oddelek. Pri nas še ni bilo pozitivnega primera," je dejal.

Poudaril je tudi previdnost pri morebitnem sproščanju oziroma omilitvah ukrepov: "Virus bo verjetno med nami še kar nekaj časa. Jaz bi bil zelo previden pri popuščanju ukrepov, v nas mora ostati samozaščitno ukrepanje. Pri nas ukrepe sproti ocenjujemo, dobre lahko stopnjujemo, kar se ne izkaže, pa spremenimo."

Na pediatrični kliniki so sicer pojasnili, da se je njihovo delo v celoti prilagodilo epidemiji. Ob vstopu v bolnišnico preverijo zdravstveno stanje vsakega bolnika in spremljevalca ter jih podučijo o osnovnih načelih higiene, nato jih usmerijo v ustrezno ambulanto.

Uvedli pa so še medicinske obravnave po telefonu in videopovezavi, nemoteno deluje tudi pediatrična paliativna ekipa. Na kliniki so vzpostavili tudi stalno aktivno mobilno telefonsko številko, na kateri so dosegljivi 24 ur na dan vse dni v tednu.

Pulmologi prek videa obravnavali že 500 primerov

Pokorn je danes predstavil še nekaj številk. Vsak dan njihova paliativna skupina obravnava 15 primerov, pulmologi so prek videopovezav obravnavali že skupno 500 primerov. Bolnišnična šola tudi še deluje, a tako kot vse druge šolske dejavnosti na daljavo, med epidemijo pa je lahko ob otroku le eden od staršev. Med epidemijo so imeli skupno štiri nujne primere z obravnavo v tujini, dva otroka sta morala na srčni poseg v München, eden se je vrnil iz Francije, eden pa še ostaja na zdravljenju v Italiji.

Neprekinjeno in v polnem obsegu potekajo presejalni programi novorojenčkov, vključno z vso laboratorijsko diagnostiko in vsemi drugimi diagnostičnimi preiskavami, zdravljenje otrok z rakom in program transplantacij krvotvornih matičnih celic, neprekinjeno pa obravnavajo tudi vse novorojenčke z zdravstvenimi težavami.

Na pediatrični kliniki začasno oddelek za infekcijske bolezni, ki niso posledica novega koronavirusa

S klinike so sporočili tudi, da začasno gostijo otroški oddelek in urgentno ambulanto ter dnevno bolnišnico klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, kjer obravnavajo vse otroke z okužbami, ki niso posledica novega koronavirusa.

Pokorn se je dotaknil tudi rednih sistematskih pregledov novorojenčkov, dojenčkov in predšolskih otrok v Sloveniji. "Eno prvih navodil je bilo namenjeno temu, da se vzpostavi čim bolj normalno delovanje preventivnih programov, predvsem cepljenje otrok v prvem letu življenja, ki je izjemno pomembno. Vsaj po informacijah, ki jih dobivam, programi že potekajo."

Posebna ekipa strokovnjakov je medtem pripravila zbrane podatke o poteku okužbe z novim koronavirusom pri raznih bolezenskih stanjih v otroštvu, psihologi pa so pripravili še napotke za pogovor z otroki o novem koronavirusu in pomoč pri njihovem spoprijemanju s strahovi, so še pojasnili na kliniki.