Reševalna vozila so bila ponoči precej zaposlena. Foto: BoBo
Reševalna vozila so bila ponoči precej zaposlena. Foto: BoBo

Na internistični prvi pomoči Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so v preteklih 24 urah obravnavali 53 bolnikov, od tega 28 ponoči, nekaj manj kot lani. Po polnoči so pripeljali tri bolnike, ki so zaužili preveč alkohola, a nihče ni bil življenjsko ogrožen, so sporočili iz UKC-ja Ljubljana.

V urgentnem kirurškem bloku so v preteklih 24 urah pregledali in oskrbeli 132 poškodovancev, 53 v nočnem času. 20 poškodovancev so hospitalizirali in med njimi eden čaka na operativni poseg. Opravili so 52 malih in šest velikih operacij, 25 bolnikov pa so oskrbeli v mavčarni. Poškodovani s pirotehničnimi sredstvi so bili trije, vsi z lažjimi opeklinami po različnih delih telesa.

Petarde in alkohol
Dežurni zdravniki na pediatrični kliniki UKC Ljubljana so v preteklih 24 urah v sprejemni ambulanti obravnavali 26 otrok, od katerih so jih 16 sprejeli na kliniko. Deset otrok so obravnavali zaradi akutnega alkoholnega opoja in/ali uživanja drog. Najvišja vrednost etanola v krvi je bila 2,3 promila. Šest otrok pa je bilo sprejetih zaradi prebolevanja okužb, večinoma zaradi okužb dihal.

87 posredovanj
Dispečerska služba reševalne postaje UKC Ljubljana je od 19. do 7. ure obravnavala 87 posredovanj. Reševalci UKC-ja Ljubljana so opravili 48 posredovanj, v petih primerih je posredovanje opravilo vozilo urgentnega zdravnika, 15 posredovanj pa so opravili drugi izvajalci. Opravili so tudi 19 posvetov po telefonu. Po navedbah UKC-ja Ljubljana v to število niso vključena posredovanja, ki so jih opravile službe, ki so zagotavljale zdravstveno varstvo na prireditvah.

Reševalno postajo UKC Ljubljana in porodnišnico bo obiskal predsednik republike Borut Pahor, ki se bo srečal z dežurnima ekipama.

V Mariboru obravnavali 25 bolnikov
V urgentnem centru UKC Maribor pa so ponoči obravnavali 25 bolnikov, po polnoči osem. Od teh so bili štirje huje poškodovani, sprejeli so jih v opazovalnico, ker je bila potrebna širša diagnostična in terapevtska obravnava. Pri bolnikih so ugotovili tudi vinjenost. Enega bolnika so sprejeli na travmatologijo, dva bolnika pa so obravnavali zaradi poškodb, ki jih je povzročila pirotehnika. Obravnavali so tudi zlom roke zaradi padca.