Policija je pri mladoletnikih zasegla več sto kosov pirotehničnih izdelkov. (fotografija je simbolična) Foto: Policija
Policija je pri mladoletnikih zasegla več sto kosov pirotehničnih izdelkov. (fotografija je simbolična) Foto: Policija
Za marsikoga ni praznikov brez pokanja
Zaplenili 150.000 kosov pirotehnike

Kot so sporočili ljubljanski policisti, so do odkritja prišli po obvestilu ene od osnovnih šol v Logatcu, kjer je učenec v šoli prodajal pirotehniko. Po besedah inšpektorja Ludvika Kastelica (PU Ljubljana) jih je vodstvo obvestilo o najdbi petarde v šoli, policisti pa so v preiskavi ugotovili, da jo je prinesel v šolo učenec in jo prodal sošolcu, ta pa naprej sošolki. Mladoletnikoma so skupaj zasegli 166 kosov pirotehničnih izdelkov, ki jih je učenec kupil od 16-letnika. Ta je petarde prodajal še drugim mladoletnikom, zato so na podlagi odredbe cerkniškega okrajnega sodišča opravili hišno preiskavo, v kateri so zasegli še 348 kosov petard, pri enem od mladoletnikov pa še 399 kosov pirotehničnih izdelkov.

Mreža se je dodatno razkrila: še pri dveh mladoletnikih z območja Logatca so zasegli 253 kosov pirotehničnih izdelkov, pri mladoletnikih z območja Cerknice pa 61 kosov. 16-letnik iz Logatca je izdelke prodal tudi na Gorenjsko, mladoletnikom z Jesenic in Tržiča so zasegli več sto kosov pirotehničnih izdelkov. Zoper mladoletne kršilce so policisti na pristojna sodišča podali obdolžilne predloge.

Sledi so vodile do 30-letnika iz Domžal
Nadaljnja preiskava je razkrila, da je 16-letnik blago nabavljal prek spletnega foruma od 30-letnika z območja Domžal. Pri slednjem so prejšnji teden opravili preiskavo stanovanja in drugih prostorov, pri čemer so zasegli nekaj manj kot 150.000 kosov pirotehničnih izdelkov, težkih okoli 600 kilogramov.

Kje jih je 30-letnik nabavljal, policija še ugotavlja, narejeni pa so bili v Italiji in na Kitajskem. Po besedah komandirja Policijske postaje Domžale Dejana Koširja so sprožili prekrškovni postopek, še vedno pa iščejo druge morebitne kupce in preverjajo, ali gre za uradno pregonljivo kaznivo dejanje.

"Apeliramo in opozarjamo vse, da gre v primeru nedovoljene in napačne rabe pirotehnike za zelo nevarno početje, ki ima lahko zelo hude posledice. Zato se rabi pirotehnike odpovejte in jo preprečite, s pirotehniko ali s podobnimi stvarmi pa tudi ne eksperimentirajte. Največ pa lahko k preprečevanju nedovoljene in nevarne rabe pirotehnike svojih otrok storijo starši," je opozoril Košir.

Po podatkih policije so na območju celotne države letos do 23. decembra zasegli skupaj 7677 kosov pirotehničnih izdelkov, in sicer 6400 pri mladoletnikih in 1277 pri ostalih. Ob tem policija posebej beleži zasege v šolah. V slednjih so zasegli 3014 kosov pirotehnike, v srednjih šolah pa 25, so sporočili s PU Ljubljana.
Za marsikoga ni praznikov brez pokanja
Zaplenili 150.000 kosov pirotehnike