Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič je v izjavi za medije po pogajanjih povedala, da so predstavili svoje predloge, na katere se vlada še ni odzvala. "Dogovorili smo se, da si izmenjamo stališča tudi glede obsega pogajanj, kajti ugotovili smo, da imamo morda različne poglede na to. Nekaj je nesporazumov in nerazumevanja. Upam, da nam bo to uspelo preveslati," je dejala.

Zdravstvo. Foto: BoBo
Zdravstvo. Foto: BoBo

Na vprašanje, ali gre morda za nesoglasja med zdravniki in medicinskimi sestrami, je odgovorila, da je morda nekaj drugega, "kar je očem skrito". "Mi verjamemo, da se pogajamo o plačnem stebru, ki je v osnovi zajet v kolektivnih pogodbah, ki že obstajajo. Morda so tu tudi drugačna stališča, ki pa jih v tem trenutku ne bi komentirala," je dodala in ocenila, da se vsebinska pogajanja še niso začela. Še vedno upajo, da se bodo do 1. aprila lahko dogovorili, da je to "tisto, kar je pomembno predvsem za uporabnike sistema zdravstva in socialnega varstva, zato da bomo nekako izšli iz te hude krize".

To upajo tudi v največjem zdravniškem sindikatu, v katerem pa so kritični do potez sindikatov zdravstvene nege. Po besedah podpredsednika Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Gregorja Zemljiča danes niso naredili koraka naprej, saj sta se pogajalski skupini Ilešič Čujovič in predsednice sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavice Mencingar ukvarjali predvsem s poslovnikom. "Nekako se ne najde skupnega jezika, v bistvu se zavlačuje, medtem ko razmere v zdravstvu tega ne dovoljujejo," je dejal Zemljič. Po njegovem mnenju se je treba vprašati tudi o navzkrižju interesov, "predvsem pri vodji ene od pogajalskih skupin".

Zemljič je komentiral tudi možnosti ločenih pogajanj za zdravnike. "Naš namen je, da se jemljeta zdravstvo in socialno varstvo kot celota, če pa se bo to zavlačevanje oziroma to nesodelovanje nadaljevalo, potem pa so ta vrata seveda odprta. Bolje, da se vsaj o nečem dogovorimo, da vsaj v nekem segmentu sistem deluje bolje, kot pa da stvar stoji v nedogled," je dejal.

Tudi Mencingar je kot težavo poudarila, da še vedno niso jasni okvirji pogajanja, vlada pa od sindikatov že pričakuje vsebinske predloge. "Kako naj mi nekaj pripravimo, ko ne poznamo hrbtenice oziroma okvirjev tega, kar se zahteva od nas. Seveda smo pa pripravljeni sodelovati, pripravljeni smo na zmanjševanje delovnih mest, združevanja in tako naprej, vendar ne moremo tega početi vnaprej, preden vemo, kam gre zadeva," je dejala.

V sindikatu si želijo, da bi se zadeve urejale v okviru kolektivnih pogodb, kot je bilo do zdaj, in ne z drugimi zakonskimi in podzakonskimi akti. Po njenih besedah sicer želijo najprej odpraviti plačna nesorazmerja, preden zaživi nova plačna reforma.

Pogajanja v plačah v zdravstvu