Na poplavljenih območjih se pojavlja leptospiroza. Foto: BoBo
Na poplavljenih območjih se pojavlja leptospiroza. Foto: BoBo

Ravno med snemanjem prispevka so v laboratoriju potrdili nov primer. "Pravkar smo odkrili še enega pozitivnega bolnika iz celjske regije," je za TV Slovenija povedala Eva Ružić Sabljić z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

Na Infekcijski kliniki se zdravita dva bolnika, konec tedna jih je bilo še šest. Vsi so živeli ali čistili na poplavljenih območjih, nekateri so videli glodavce. Največkrat miši ali podgane s sečem okužijo vodo ali zemljo. Bakterije tam preživijo od tri do šest tednov.

"Okužimo se tako, da stopimo v kontaminirano okolje, leptospiroza aktivno prodira skozi kožo, predvsem skozi navlaženo kožo, lahko tudi, če pijemo kontaminirano vodo, če plavamo v takšni vodi, skozi očesno veznico," je pojasnila Eva Ružić Sabljić.

Simptomi in zdravljenje

Znaki bolezni so vročina, bolečine v mišicah, prebavne težave, podobno kot pri drugih boleznih. Simptomi se pojavijo od sedem do deset dni po okužbi. Če se pojavijo hujše bolečine, zlatenica, odvajamo manj urina, je to težji potek.

"Lahko se pojavita odpovedovanje jeter in odpovedovanje ledvic, pozneje se bolezen lahko dodatno zaplete s pojavom meningitisa in prizadetostjo številnih organov – od srca, pljuč do kože. Lahko se, sicer redko, konča tudi s smrtjo," je pojasnila Mateja Logar z Infekcijske klinike v Ljubljani.

Zdravljenje se začne z antibiotiki in nadaljuje prilagojeno glede na bolezenske znake, tudi z dializo. V prihodnjih dneh je pričakovati nove okužbe z leptospirozo. Okužimo se lahko v rekah, jezerih, zbolijo lahko tudi domače živali in tudi te lahko okužijo ljudi.

Na prizadetih območjih se pojavlja leptospiroza