V prihodnosti se želijo na kliničnem oddelku razviti v učni center za širše območje Vzhodne Evrope. Foto: EPA
V prihodnosti se želijo na kliničnem oddelku razviti v učni center za širše območje Vzhodne Evrope. Foto: EPA
Univerzitetni klinični center Ljubljana
Veliko zanimanje za zdravljenje s pomočjo presaditve krvotvornih matičnih celic kažejo tudi tuji bolniki. Foto: BoBo

Med starejšimi ljudmi je takih, ki trpijo za srčnim popuščanjem, še več. V Sloveniji ugotovijo okoli 6.000 novih primerov letno, najbolj ogroženi pa so ljudje po 65. letu starosti. Med bolniki je več moških. Gre za okvaro, ko srce ne more več črpati dovolj krvi, da bi zadostilo presnovim potrebam drugih organov in tkiv. Znaki, ki kažejo na to, so težko dihanje, zmanjšana telesna zmogljivost in zadrževanje tekočine v telesu, kar vodi do kongestije pljuč in otekanja.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana med različnimi metodami za zdravljenje napredovalega srčnega popuščanja uporabljajo tudi presaditev krvotvornih matičnih celic, ki so jo od maja 2006 opravili že pri 70 bolnikih.

Telesna zmogljivost po posegu boljša
Vodja programa za napredovalo srčno popuščanje na kliničnem oddelku za kardiologijo Bojan Vrtovec pojasnjuje, da so pri večini bolnikov tretji mesec po presaditvi ugotovili pomembno izboljšanje iztisnega deleža levega prekata. Bistveno se je popravila tudi telesna zmogljivost bolnikov, ki so jih testirali na šestminutnem testu hoje. Ugotavljajo tudi bistveno izboljšanje statistik preživetja teh bolnikov.

In kako se odločijo, kateri bolnik bo deležen tovrstnega zdravljenja? Bistveno je, koliko krvotvornih matičnih celic uspe bolniku ustvariti v postopku stimuliranja delovanja kostnega mozga. Bolniku namreč presadijo njegove lastne celice.

Celice, ki tvorijo - nove celice
Krvotvorne matične celice imajo sposobnost, da v ustreznem tkivu tvorijo nove celice in tako "popravijo" tkivo, v tem primeru srčno mišico. Celice bolniku lahko vnesejo v telo skozi žilo ali pa naravnost v srce. Pri zadnji metodi potrebujejo poseben sistem, ki so si ga doslej le izposodili, se pa dogovarjajo tudi za nakup.

Čakalna doba eno leto
Trenutno tako zdravijo dva bolnika mesečno, da pa bi pokrili celotne potrebe slovenskega prebivalstva, bi morali opraviti še enkrat toliko posegov, pravi Vrtovec. Na tak poseg čaka okoli 60 bolnikov, čakalna doba pa je približno eno leto.

Tehnično bi povečan obseg zmogli, a za to bi jim morali odobriti širitev programa, potrebovali bi tudi več kadra. Predstojnica kliničnega oddelka za kardiologijo Mirta Koželj je povedala, da so za širitev programa znova zaprosili, a niso bili uspešni, bodo pa zagotovo poskusili znova.