Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zdravljenje v primeru okužbe s Helicobacter pylori lahko namreč v največ 89 odstotkih zmanjša možnost nastanka raka. "Naključne izbrane, ki so prejeli vabilo za udeležbo v raziskavi, prosimo, da vabila ne zavržejo, temveč se nanj odzovejo z izpolnitvijo spletnega vprašalnika in izjave o sodelovanju, da jih lahko povabimo na odvzem krvi," je dejala Stegne Ignjatovič v izjavi za medije.

Povabilo k udeležbi v programu je te dni prejelo 6000 naključnih pacientov ZD-ja Ljubljana, ki bodo testirani na okužbo z bakterijo Helicobacter pylori in ob morebitnem pozitivnem rezultatu na okužbo začeli zdravljenje z antibiotičnimi zdravili ter zdravili za zniževanje želodčne kisline. "Sodelovanje v raziskavi ni pomembno le za posameznika, temveč tudi za družbo, saj bomo s pridobljenimi podatki lahko razvili nov nacionalni presejalni program, ki ga predvidevajo v naslednjih treh letih," je dejala.

Ob tem je poudarila, da pacientov, ki niso v vzorcu, predvidenem za raziskavo, ki so jo v ZD-ju Ljubljana zasnovali skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ne morejo povabiti k udeležbi v raziskavi. V primeru kakršnih koli težav, ki bi bile lahko povezane z okužbo z bakterijo, naj se posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom, je dodala.

Bakterija je pomemben dejavnik tveganja za več vrst raka in druge težave

Namen raziskave Togas, v okviru katere poteka omenjena raziskava, je pravočasno odkrivanje in zdravljenje okužbe z bakterijo, ki je pomemben dejavnik tveganja za raka želodca, povzroča pa tudi druge težave, kot so vnetja, razjede na želodcu, na dvanajstniku, malt limfom, anemije, dispepsije ... Togas je evropski projekt, katerega cilj je prispevati k izboljšanju in krepitvi zdravja v EU-ju z zmanjšanjem bremena, ki ga povzroča rak želodca.

"Okužba z bakterijo H. pylori se začne že v zgodnjem otroštvu in je desetletja nesimptomatska, torej ne povzroča nobenih težav. Pri določenem deležu ljudi pa lahko vodi v razvoj težav, pri nekaterih tudi do raka želodca," je dejala Stegne Ignjatovič.

Težave z bakterijo so lahko nespecifične. Vnetje se lahko kaže kot zgaga ali bolečina v želodcu. "Problem je, ker rak želodca dolgo ne povzroča nobenih bistvenih težav, ko pa bolezen odkrijemo in je v zelo razviti fazi, je zdravljenje manj uspešno," je poudarila. Z zdravljenjem okužbe s H. pylori bistveno zmanjšujemo stopnjo tveganja za razvoj raka želodca, ki je v Sloveniji pogosto diagnosticiran rak.