Novela določa tudi optimizacijo postopka za ugotavljanje razlogov za opustitev cepljenja. Foto: EPA
Novela določa tudi optimizacijo postopka za ugotavljanje razlogov za opustitev cepljenja. Foto: EPA

Vključitev otroka v javni in javno sofinancirani vrtec se tako odslej zavrne, če ni bil cepljen proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ter za to ni medicinskih razlogov, kot so na primer alergije na sestavine cepiva. Lahko pa se vključi otrok, ki je v postopku pridobitve odločbe o opustitvi cepljenja.

Kandidati, ki se vpisujejo v programe srednjih in visokošolskih zavodov ter fakultet s področja zdravstva, vzgoje in izobraževanja ter socialnega varstva, morajo ob vpisu imeti opravljeno cepljenje v skladu s programom cepljenja, ki je v zakonu že opredeljen. Gre za program, ki ga določi minister, pristojen za zdravje, na predlog Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja. Če kandidat ni opravil tega cepljenja, se mu vpis zavrne. Izjema so tisti, pri katerih za opustitev cepljenja obstajajo medicinski razlogi.

Pravne osebe, ki bodo ravnale v nasprotju z navedenimi omejitvami, se kaznujejo z globo od 400 do 40.000 evrov. Novela določa tudi optimizacijo postopka za ugotavljanje razlogov za opustitev cepljenja, s čimer bi razbremenili delo komisije za cepljenje. Novelo je zato, da bi zvišali precepljenost, v zakonodajni postopek vložila skupina poslancev iz strank SMC, SDS in DeSUS. Sprejeta je bila s 67 glasovi za in 12 proti.