Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

V nedeljo je bilo ob majhnem številu testov – opravili so jih le 984 – potrjenih 50 novih primerov okužbe. So pa v bolnišnice sprejeli pet novih bolnikov, tako jih je skupno že 70, od tega jih 14 potrebuje intenzivno zdravljenje, 12 od tega respirator. Intenzivni oddelki v štirih bolnišnicah se počasi polnijo, zato so se v soboto aktivirale dodatne tri bolnišnice, ki bodo sprejemale bolnike s covidom-19.

Vodja oddelka intenzivne terapije na Infekcijski kliniki UKC-ja Ljubljana Matjaž Jereb je ob tem pojasnil, da je stroka pričakovala, da bodo šle številke okužb navzgor in bodo v prihodnjih tednih še naraščale.

"Pripravljeni smo. Če bodo številke šle prek potencialnih možnosti, bo težava. Imamo načrte, kako povečevati število postelj. Vendar ni države, ki bi lahko večala število postelj v nedogled," je pojasnil in dodal, da je treba omejiti nove okužbe z doslednim upoštevanjem ukrepov za zajezitev bolezni.

Sorodna novica Detektor: Ali je covid-19 res nevaren le za starejše in kronične bolnike?

V UKC-ju Ljubljana imajo, kot pravi, pripravljenih 16 intenzivnih postelj, na infekcijski kliniki pa razmišljajo o prestrukturiranju v t. i. covidbolnišnico in že delajo v tej smeri, saj povečujejo število covidbolnikov in zmanjšujejo število drugih bolnikov.

Glavna težava pa ni število postelj, temveč pomanjkanje kadra. "Soočamo se s pomanjkanjem kadra in tu bodo težave. Tudi če se opremimo s 30, 40 intenzivnimi posteljami, a nimamo ustrezno usposobljenega medicinskega kadra, ki bo skrbel za te bolnike, nismo naredili nič," je opozoril in opisal, da je po standardih za 24-urno letno oskrbo bolnika na intenzivni negi potrebnih pet medicinskih sester.

Kar pomeni, da bi za oskrbo desetih covidbolnikov na intenzivni negi potrebovali 50 medicinskih sester, česar pa nimajo na voljo. Del kadra sicer lahko preselijo od drugod, vendar so potrebni znanje in izkušnje, saj gre za bolnike, pri katerih so mogoči zapleti.

Jereb je tudi pojasnil, da je potek bolezni covid-19 podoben kot pri prvem valu. Stanje se bolnikom po njegovih besedah poslabša šesti, sedmi dan.

"Tako je tudi z bolniki, ki jih imajo trenutno na intenzivnem oddelku. Stanje se lahko poslabša v nekaj urah. Zadnji bolnik je prišel s ceste, prek urgentne ambulante. Stanje se mu je alarmantno, kritično poslabšalo. Takoj po sprejetju na oddelek je bila potrebna intubacija in priključitev na aparat za mehansko predihavanje. Potek je zelo hiter in bolezen se ne sme podcenjevati, saj gre za smrtno bolezen," je dejal.

Skoraj tretjina smrti na intenzivni negi

Smrtnost v prvem valu novega koronavirusa je bila, kot je povedal, pri bolnikih s covidom-19 na intenzivni negi na ravni države 31 odstotkov in je bila višja, kot je sicer smrtnost bolnikov, ki jih zdravijo na intenzivni negi. "Smrtnost v drugem valu je trenutno na našem oddelku nižja, umrli so štirje bolniki. Nekaj pa jih je še v akutni fazi in ne vemo, kako se bo bolezen končala."

Glede trenutne starosti bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo na intenzivni negi na infekcijski kliniki, je pojasnil, da je najmlajša 47-letna bolnica, najstarejši bolnik pa ima 81 let. Povprečna starost bolnikov na intenzivni negi pa je trenutno 57 let.

"V povprečju so mlajši kot v prvem valu. Trije izmed njih pa nimajo nobene resne sočasne kronične bolezni. Covid-19 je bolezen, pred katero ni varen nihče, lahko zbolijo tudi mlajši," je še poudaril Jereb.

Na sprejem bolnikov s covidom se pripravljajo še tri bolnišnice

Aktivacija dodatnih bolnišnic za zdravljenje bolnikov s covidom-19

Bolnike s covidom-19 sicer zdravijo tudi v drugih bolnišnicah po državi. Gre za UKC Maribor, Splošno bolnišnico Celje in kliniko Golnik. Iz UKC-ja Maribor so danes sporočili, da trenutno zdravijo 23 takšnih bolnikov, od tega trije potrebujejo intenzivno zdravljenje. Radio Slovenija pa je poročal, da so v soboto za zdravljenje bolnikov s covidom-19 aktivirali tudi splošne bolnišnice Novo mesto, Murska Sobota in Nova Gorica.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota, bodo za bolnike s covidom-19 zagotovili 20 postelj. Kot so sporočili iz bolnišnice, imajo od petka status bolnišnice drugega reda, kar pomeni, da morajo imeti zagotovljenih 15 postelj za akutne in negovalne paciente s potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Poleg tega morajo imeti tudi pet postelj v enoti za intenzivno terapijo za tiste bolnike s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje.

Strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar ob tem dodaja, da to za zdaj ne pomeni, da bodo bolnike sprejemali tudi iz drugih regij. V soboški bolnišnici trenutno nimajo okuženega, nekaj zdravstvenih delavcev pa je odsotnih zaradi bližnjega stika z okuženim, predvsem v družini, ali pa ostajajo doma zaradi drugih virusnih okužb, ki se že širijo, še pravijo in dodajajo, da se to že pozna pri organizaciji dela.

50 potrjenih okužb

Po 984 testiranjih na novi koronavirus v nedeljo je bilo potrjenih 50 okužb. Zaradi covida-19 ni umrl noben bolnik.

Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravi 70 bolnikov, 14 jih je na intenzivni negi. S pomočjo ventilatorja diha 12 bolnikov. V nedeljo so v domačo oskrbo odpustili enega bolnika s covidom-19.

Trenutno je v državi 1280 aktivnih okužb, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Med okuženimi, ki so jih potrdili v nedeljo, je šest zaposlenih v zdravstvu, en primer pa je med stanovalci domov za starejše občane in en med zaposlenimi v domu za starostnike.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo v nedeljo po pet okužb potrjenih v Ljubljani, Mariboru in Slovenskih Konjicah. Tri okužbe so bile potrjene v Slovenski Bistrici, po dve pa v Celju, Žalcu, Vojniku, Pesnici in Šentilju.

Skupaj je bilo do zdaj v Sloveniji potrjenih 4470 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 142 bolnikov s covidom-19.

165 karantenskih odločb v OŠ Franceta Bevka v Ljubljani, okužba tudi v OŠ Majde Vrhovnik

V Osnovni šoli Franceta Bevka za Bežigradom v Ljubljani zaradi okužbe z novim koronavirusom pri učiteljici in dveh učencih od ponedeljka poteka pouk na daljavo za otroke predmetne stopnje in četrtega razreda, je povedala ravnateljica šole Barbara Kampjut. Odrejenih je bilo namreč 165 karanten.

Kampjutova je pojasnila, da je v soboto izvedela za okužbo ene izmed učiteljic in učenca, v nedeljo pa še za okužbo pri učenki. Po njenih besedah so imeli nesrečo, saj ravno okužena učiteljica poučuje veliko oddelkov, zaradi česar je prišlo do 165 tveganih stikov, za katere je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) predlagal karanteno. V karanteni bo tudi osem učiteljev.

Gre za učence šestih razredov ter dodatno posamične učence od drugega do devetega razreda. Ker gre za polovico otrok na šoli, so ministrstvu za izobraževanje predlagali, da se za otroke četrtega razreda (za vse je bila odrejena karantena) in za učence na predmetni stopnji organizira pouk na daljavo. Tako v šoli poteka pouk za učence prvega triletja in obeh oddelkov petega razreda. Ministrica Simona Kustec je po besedah ravnateljice njihovemu predlogu dala zeleno luč.

Kampjutova je tudi povedala, da so vsi trije okuženi imeli simptome okužbe, zato so jih tudi napotili na testiranje. Od učiteljev, ki so v karanteni, ni nihče zbolel, pouk na daljavo pa že poteka normalno, je dodala. Pouk na daljavo bo potekal ta teden, saj se potem večini otrok odločba o karanteni zaključi. Če ne bo novih obolelih, pa upa, da se vrnejo normalno v šolo.

Po neuradnih informacijah je v karanteni pristalo toliko otrok in učiteljev, ker okužena učiteljica pri delu ni striktno uporabljala maske. A Kampjutova to zanika. "Po priporočilih NIJZ-ja so učitelji doslej v učilnici lahko sneli masko, če so bili od otrok oddaljeni vsaj dva metra. Ko so se otroku približali, so si morali nadeti masko. A kljub temu so se na NIJZ-ju odločili, da bodo vse dali preventivno v karanteno," je dejala ravnateljica šole.

Okužbo so potrdili tudi na Osnovni šoli Majde Vrhovnik v Ljubljani, kjer je v karanteni 74 šolarjev, je poročala TV Slovenija.

V karanteni 418 učencev, pedagoških delavcev in vrtčevskih otrok

Po okužbi 3-letnika v karanteno 18 vrstnikov in vzgojitelja

Okužbo so potrdili tudi v ljubljanskem vrtcu Pedenjped. Ravnateljica vrtca Marjana Zupančič je pojasnila, da so jih v nedeljo poklicali z NIJZ-ja, da je okužen triletni otrok, ki je pri njih v vrtcu. Tako je moralo v karanteno 18 njegovih vrstnikov iz skupine in oba vzgojitelja.

Karantena v koroškem vrtcu in na osnovni šoli

V prejšnjem tednu je zaradi okužbe pouk potekal na daljavo tudi v podružnični šoli Kotlje, otroci so se v ponedeljek vrnili v šole.

Župan Raven na Koroškem Tomaž Rožen je na Facebooku zapisal, da gre v karanteno oddelek Vrtca Solzice, saj so v nedeljo potrdili okužbo z novim koronavirusom pri strokovni delavki. V karanteno gre do vključno četrtka, 24. septembra, vseh 20 otrok in tri zaposlene. "Celotna situacija je pod nadzorom NIJZ-ja in vodstva Vrtca Ravne ter Štaba Civilne zaščite Ravne. Vsi starši so bili obveščeni o nastalih razmerah," je zapisal.

Na Koroškem so okužbo potrdili tudi pri eni od učiteljic na Osnovni šoli Mežica. "Učiteljica je v samoizolaciji, učenci 4. razreda, 16 učencev iz 5. razreda, ena učenka iz 6. razreda ter tri učiteljice pa so do srede v karanteni," je na spletni strani objavila mežiška osnovna šola.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Dve okužbi v Rogaški Slatini

V Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini so konec tedna potrdili dve novi okužbi pri stanovalcih, tako da je okuženih 18 stanovalcev in pet zaposlenih. V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu pa imajo eno novo okuženo stanovalko.

Direktorica Pegazovega doma Kristina Kampuš je pojasnila, da so se v soboto iz bolnišnice vrnili trije z novim koronavirusom okuženi stanovalci, ki so jih namestili v rdečo cono doma, ki je ločeno organizirana v kletni etaži doma. V to cono so namestili tudi oba na novo okužena stanovalca. V bolnišnici na zdravljenju ostajajo trije stanovalci, njihovo zdravstveno stanje pa je stabilno.

Po besedah Kampuševe so stanovalci v domu izolirani v svojih sobah, nekateri pa so začasno premeščeni iz sob, kjer je bila potrjena okužba, v drugo sobo oz. drugo skupino.

Sorodna novica Stroka opozarja na "tiho epidemijo" demence in pomen zgodnje diagnoze

Nova okužba na Grmovju

Tomaž Lenart, direktor Doma Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu, kjer prebivajo osebe s težavami v duševnem zdravju, je povedal, da so v nedeljo vzeli kontrolne brise v zadnji sivi coni 20 stanovalkam in 10 zaposlenimi. Pri eni stanovalki je bil test pozitiven, pri ostalih pa negativen. Dejal je, da je okužena stanovalka, ki je asimptomatska, bivala v sobi sama, zato ne pričakuje, da bi še koga okužila.

"Po strokovnih smernicah bodo od torka naprej prvi stanovalci, ki so bili najprej okuženi, že ozdravljeni. Tudi edina okužena zaposlena se v torek vračata na delovno mesto in bosta delala v rdeči coni. Od srede naprej bomo imeli tako v domu samo dva okužena stanovalca," pravi Lenart.

Prepričan je, da jim je s hitrim in strokovnim ukrepanjem okužbo z novim koronavirusom v domu uspelo zajeziti. Vsi okuženi stanovalci pa se, kot pravi, počutijo zelo dobro in so brez simptomov. Kontrolne teste pa bodo izvajali tudi v prihodnjih dneh.

V družbi Pivka doma več kot 100 zaposlenih

V enem izmed največjih žarišč covida-19, v skupini Pivka Perutninarstvo so po poročanju Televizije Slovenija od 500 zaposlenih trenutno doma 104 ljudje. 79 med njimi zaradi okužbe, preostali so v karanteni. Potem ko so prejšnji teden vsak dan znova odkrivali nove primere, so v petek testirali še vse druge zaposlene in med njimi ugotovili še 32 okuženih. Nihče med okuženimi nima hujših zdravstvenih zapletov, proizvodnja v podjetju za zdaj poteka nemoteno.

Gantar: Po predvidevanjih se bo cepilo približno 60 odstotkov prebivalstva

V Sloveniji se bo s cepivom proti covidu-19, ko bo na voljo, po predvidevanjih cepilo približno 60 odstotkov prebivalstva ali približno 1,2 milijona ljudi, je minister za zdravje Tomaž Gantar dejal v DZ-ju v odgovoru na poslansko vprašanje Mojce Žnidarič iz SMC-ja.

Po Gantarjevih besedah je v okviru poizvedovanja, ki so ga opravili, interes za cepljenje izkazalo približno 55 odstotkov zaposlenih v domovih za starejše, med oskrbovanci pa jih je željo po cepljenju izrazilo 69 odstotkov. Tudi v EU-ju naj bi se v povprečju cepilo približno 60 odstotkov ljudi, je pojasnil.

Lokali obratujejo le do 22.30

Začel je veljati odlok, po katerem se morajo lokali zapreti ob 22.30. V šolah pa morajo učenci od 7. razreda in dijaki, če ne bodo 1,5 metra narazen, obvezno nositi maske. Obvezne so tudi za učitelje zadnjega triletja osnovnih šol in srednjih šol.

Odlok o začasnih ukrepih za zmanjševanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom, ki zapoveduje nošenje mask v javnih zaprtih prostorih, če ni mogoče zagotavljati medosebne razdalje najmanj dveh metrov, pa tudi na prostem, je začel veljati že v soboto.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Med izjeme pri nošenju mask v zaprtih prostorih je vlada poleg otrok v vzgojno-izobraževalnih programih do vključno 6. razreda kljub sprva drugačnim napovedim uvrstila tudi vzgojitelje in pomočnike vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki. Za učitelje do vključno 6. razreda osnovne šole pa maske ne bodo obvezne pri izobraževalni dejavnosti, če bodo lahko zagotavljali vsaj dva metra medosebne razdalje.

Učencem od 7. razreda osnovne šole dalje in dijakom srednjih šol mask ne bo treba nositi, če bo v razredih možno zagotoviti vsaj 1,5 metra razdalje. Šolniki so sicer opozorili, da zagotavljanje takšne razdalje ob polnih razredih glede na velikost učilnic med učenci in dijaki marsikje ni mogoče.

Izjeme veljajo tudi za organizirano športno vadbo in komunikacijo z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami.

Od ponedeljka velja tudi sprememba odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, po kateri je opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih in nastanitvenih obratih dovoljeno le od 6. ure do 22.30.