Cene zdravil v Sloveniji ureja poseben zakon, oblikujejo se glede na cene v Avstriji, Nemčiji in Franciji. Zakaj ravno v teh treh državah, ki so precej bogatejše od Slovenije? Foto: Reuters
Cene zdravil v Sloveniji ureja poseben zakon, oblikujejo se glede na cene v Avstriji, Nemčiji in Franciji. Zakaj ravno v teh treh državah, ki so precej bogatejše od Slovenije? Foto: Reuters
Nekatere bolnišnice preplačujejo zdravila

Primerjava cen 25 zdravil v 26 slovenskih javnih bolnišnicah kaže na negospodarnost in velike cenovne razlike. Najskrajnejši primer: za isto zdravilo so na Kliniki Golnik plačali za 570 odstotkov več kot v Splošni bolnišnici Nova Gorica. Slovenske bolnišnice bi morale letos prvič zdravila kupovati prek centralnega razpisa, vendar se je postopek zaradi številnih pritožb dobaviteljev ustavil.

Po kom se zgleduje Slovenija?
Cene zdravil v Sloveniji ureja poseben zakon, oblikujejo se glede na cene v Avstriji, Nemčiji in Franciji. Zakaj ravno v teh treh državah, ki so precej bogatejše od Slovenije? Ali visoke cene pri njih ne pomenijo samodejno višjih cen pri nas? "Lahko bi vzeli povprečje vseh evropskih držav ali petih ali šestih držav, vendar število držav ni relevantno. Pomembno je, kaj s temi podatki potem delaš. In ali jih sploh lahko dobiš," pojasnjuje Stanislav Primožič z Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke.

Švedska: dežela blaginje in poceni zdravil
Na Švedskem vse bolnišnice zdravila kupujejo na skupnem razpisu, s tem pa dosegajo tudi za 300 odstotkov nižje cene kot slovenske bolnišnice, je pokazala raziskava Podatkovno-preiskovalne skupine Televizije Slovenija. Klinični farmakolog iz Stockholma Lars L. Gustafsson je opozoril, da so visoki bolnišnični stroški zdravil pogosto posledica korupcije v obliki izobraževanj in kongresov za zdravnike specialiste, ki jih plačujejo farmacevtska podjetja. "Zastonj kosila v tem poslu ni. Če nekaj plačaš, želiš povrnjen denar."

Diagnoza: provizije

Slovenske bolnišnice z javnim denarjem ravnajo vsaka po svoje: velikanske razlike v nakupnih cenah, visoke provizije, nesmotrn izbor najdražjih izdelkov. Zakaj direktorji, zdravstvena oblast in nadzorne ustanove dopuščajo odtekanje denarja in zaslužkarstvo? Kdo bo ukrepal? Od sledi do razkritja – v Tarči z Lidijo Hren. V četrtek, 17. novembra, ob 20.00 na TV SLO 1.

Kolki - posebno poglavje
Podatkovno-preiskovalna skupina je v okviru prvega projekta EkstraVisor primerjala tudi cene medicinskih pripomočkov. Pri umetnih kolkih so razlike osupljive: za kolk s kovinsko glavo so v novogoriški bolnišnici plačali 1.818 evrov, v jeseniški bolnišnici 1.061 evrov. Za kolk s keramično glavo so v Novi Gorici plačali 2.039 evrov, na Jesenicah 1.238 evrov. "O tem ne vem nič, prvič slišim," preplačila komentira direktorica novogoriške bolnišnice Nataša Fikfak. O tem, da v novogoriški bolnišnici edini vse izdelke podjetja Lima kupujejo prek ajdovskega podjetja Primsell, in ne od proizvajalca, pa pove: "To je zunaj mojega dometa."

Finska: trkanje na vrata je sramota
Za isto kolčno protezo iz keramike višjega standarda proizvajalca Zimmer mariborska bolnišnica odšteje 2.030 evrov, kar 630 več kot finska bolnišnica Coxa v Tampereju. Ta razlika je lahko v celoti provizija posrednika, in sicer sežanskega podjetja Mark Medical. Kot je za Televizijo Slovenija povedal Tarmo Martikainen, izvršni direktor bolnišnice Coxa, se o cenah pogajajo, da bi kakšen od posrednikov potrkal na njihova vrata, pa bi bilo nespodobno.

Odgovor Klinike Golnik
Direktor golniške bolnišnice Matjaž Fležar je enormno visoko ceno, po kateri so kupili zdravilo pantaprazol pojasnil z dejstvom, da je šlo za nenačrtovano nabavo, zaradi česar zdravila niso vključili v javno naročilo: »Ko se je izkazala potreba po nabavi (majhnih) količin zdravila, smo zdravilo nabavili pri veledrogerijah, ki so nam ga zaračunale po vsakokrat veljavnih cenah, ki so bile oblikovanje skladu z veljavnimi pravili o oblikovanju cen zdravil.« Celotno pojasnilo lahko preberete tukaj.

Erika Žnidaršič, TV Slovenija

Nekatere bolnišnice preplačujejo zdravila