Veliko parom pri premagovanju težav z neplodnostjo pomaga tudi psihološka pomoč, so ugotavljali strokovnjaki na okrogli mizi. Foto: Bobo Foto:
Veliko parom pri premagovanju težav z neplodnostjo pomaga tudi psihološka pomoč, so ugotavljali strokovnjaki na okrogli mizi. Foto: Bobo Foto:
Novorojenček
Zdravljenje neplodnosti je pri ženskah do 38. leta uspešno v 60 odstotkih primerov. Foto: BoBo

se strinjali na okrogli mizi o zdravljenju neplodnosti, ki jo je ob začetku nacionalne kampanje ozaveščanja o neplodnosti organiziral Zavoda Vitalica.

Zavod Vitalica je začel nacionalno kampanjo ozaveščanja o neplodnosti. Z letošnjo kampanjo pa želijo pozvati pare k soočenju z neplodnostjo. "Neplodnost je resna težava sodobne družbe. Neprimeren način življenja, premalo skrbi za zdravje, neznani razlogi in nizka ozaveščenost so vzrok velikemu povečanju števila neplodnih parov. Po statistikah se z neplodnostjo spoprijema že vsak šesti par," opozarjajo v Vitalici, ki je organizirala okroglo mizo, na kateri so bili tudi strokovnjaki vseh treh slovenskih centrov za zdravljenje neplodnosti, Ljubljane, Maribora in Postojne.

Predstojnica kliničnega oddelka za reprodukcijo na ljubljanski ginekološki kliniki Eda Vrtačnik Bokal je poudarila, da je zdravljenje neplodnosti v Sloveniji dobro urejeno in da so postopki vedno krajši in preprostejši. Prav tako so čakalne dobe relativno kratke, tri mesece za posamezne postopke. Ob tem je dodala, da ima med pari, ki poiščejo zdravniško pomoč, težave z neplodnostjo tretjina žensk, tretjina moških, v tretjini primerov pa imata težave oba.

"Eden izmed problemov je zavlačevanje prve nosečnosti," je opozorila Vrtačnik Bokalova, saj se je povprečni čas prve nosečnosti v Sloveniji približal 30. letu. Možnost prve nosečnosti po 35. letu po njenih besedah pada, po 40. letu pa gre le še za sporadične primere. Tudi možnost uspešnega zdravljenja neplodnosti z leti zelo pada. Do 38. leta starosti je uspešnih 60 odstotkov primerov zdravljenja, po 38. letu pa le še 25. "Mladost je naša zaveznica," je opomnila.

Slovenija v evropskem vrhu
Predstojnik oddelka za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo mariborskega UKC-ja Milan Reljič je poudaril, da je Slovenija v primerjavi z drugimi evropskimi državami zelo uspešna pri zdravljenju neplodnosti oz. v samem vrhu. Pri uspešnosti pri oploditvi z biomedicinsko pomočjo (OBMP) je celo na drugem mestu. "Reproduktivna medicina je paradni konj slovenske medicine," je dejal.

Reljič je tudi pojasnil, da je pri zdravljenju neplodnosti zelo pomemben partnerski odnos, tako da o načinu zdravljenja zdravnik ne odloča sam in je zelo pomembna individualna obravnava parov. "Morajo se čutiti vpleteni v postopek in zato lažje preživljajo zdravljenje, ki je lahko dolgo," je dejal in dodal, da neplodnost globoko prizadene moškega ali žensko. Vendar ženske težje doživljajo neplodnost, saj je materinstvo za njih najpomembnejše poslanstvo. Ženske se tudi bolj emocionalno odzovejo. Moški želijo to racionalizirati in želijo govoriti o svojih stiskah, je še dejal.

Število primerov neplodnosti po njegovih besedah ne narašča, temveč narašča število pacientov, ki želijo zdravljenje neplodnosti. Njihovo število je težko oceniti, vendar je vsako leto okoli 1400 novih primerov. Opozoril je še, da je veliko tudi primerov sekundarne neplodnosti, ko se ljudje ne odločijo za zdravljenje. Predvsem pri parih, ki že imajo enega otroka.

Iskanje pomoči na Češkem in Slovaškem
Da je individualni pristop zelo pomemben, se je strinjal direktor postojnske bolnišnice Aleksander Merlo, ki je še poudaril, da so številni pari večkrat obupani in da je v neuspešnih primerih včasih dobro zamenjati center za zdravljenje, saj to zbuja optimizem. Številni slovenski pari tako iščejo pomoč v čeških in nekoliko manj v slovaških centrih.

Težave pri umetnem oplojevanju
Zadnja možnost pri zdravljenju neplodnosti je umetna oploditev z darovano spolno celico (mogoča je do 40. leta starosti žensk). Oploditev z biomedicinsko pomočjo regulira zakon, zato so postopki, tudi birokratski, precej zamudni.

Pari se po besedah ginekologinje Bojane Pinter ne morejo sami odločati o oploditvi z darovano spolno celico, temveč mora to predlagati konzilij enega izmed centrov za zdravljenje neplodnosti. Potem je zakonsko določen še postopek priprave in tako sledi še pravno in psihosocialno svetovanje o pasteh, ki jih lahko prinese darovana spolna celica. Prošnjo, ki jo izda center OBMP-ja, pa pozneje odobri pristojni organ na ministrstvu za zdravje.

Darovanje spolnih celic je v Sloveniji anonimno in altruistično, v nasprotju z večino preostale Evrope. "Nimamo pravice izkoriščati socialne stiske darovalcev, ki so v tujini večinoma mlada dekleta in fantje," je poudarila.

Težava, ki se ob tem pojavlja, je večkrat premalo darovalcev spolnih celic. Medtem ko ljubljanska ginekološka klinika pridobi od pet do deset moških prostovoljcev, na drugi strani pridobi največ dve darovalki. Še težji položaj je v Mariboru, kjer je po besedah Reljiča v čakalni vrsti 24 parov, ki potrebujejo seme dajalca, na voljo pa so le trije. 25 parov čaka na jajčno celico, darovalke pa nimajo.