Par, ki v enem letu rednih spolnih odnosov večkrat na teden ne spočne otroka, naj opravi pregled, svetujejo zdravniki. Foto: EPA
Par, ki v enem letu rednih spolnih odnosov večkrat na teden ne spočne otroka, naj opravi pregled, svetujejo zdravniki. Foto: EPA

Kar 15 odstotkov slovenskih parov ima zaradi različnih vzrokov težave z neplodnostjo. Darovane spolne celice so tako še posebej pomembne za tiste pare, ki zaradi neplodnosti enega izmed partnerjev ne morejo spočeti otroka. Med njimi so tudi taki, pri katerih je do neplodnosti prišlo po zdravljenju raka, izpostavila ginekologinja Martina Ribič-Pucelj.

Taki pari lahko zanosijo le z darovano spolno celico - v primeru neplodnosti ženske z darovano jajčno celico, v primeru neplodnosti moškega pa z darovanim semenom. Prav zato želijo s posebno kampanjo dvigniti zavest ljudi ter povečati število tistih, ki se odločijo za takšno darovanje. V zadnjih desetih letih je skozi postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo z darovanimi spolnimi celicami šlo 675 slovenskih parov.

V treh slovenskih centrih, ki se ukvarjajo z zdravljenjem neplodnosti (v Ljubljani, Mariboru in Postojni) so parom na voljo vsi uveljavljeni postopki oploditev z biomedicinsko pomočjo. Letno gre skozi različne postopke več kot 3.600 parov. Prvi otrok, v Sloveniji spočet z biomedicinsko pomočjo, se je sicer rodil leta 1984.
.
O težavah z neplodnostjo smo pred dnevi v MMC-ju pripravili poseben klepet z zdravnico Vesno Šalamun.

Mladi onkološki bolniki naj bi sicer še pred začetkom zdravljenja dobili informacije tudi o možnostih shranjevanja njihovega genetskega materiala za čas po zaključenem zdravljenju, a kot je povedala predsednica združenja Europa Donna Mojca Senčar, pogosto ni tako. Zdaj bodo skušali s skupnimi močmi ustvariti novo klinično pot, ki bi vključevala tudi to obveščanje.