Kristalni metamfetamin ali 'crystal meth', kot mu pravijo v angleško govorečih državah, je v zadnjem času postal najbolj znan prek serije Breaking Bad. Foto: MMC RTV SLO
Kristalni metamfetamin ali 'crystal meth', kot mu pravijo v angleško govorečih državah, je v zadnjem času postal najbolj znan prek serije Breaking Bad. Foto: MMC RTV SLO

Kristalni metamfetamin je pri nas novo mamilo. V murskosoboški bolnišnici so pred kratkim obravnavali dva primera z nenavadnim vedenjem in blodnjami, zato sklepajo, da je šlo za zlorabo tega novega mamila. Bolnika so oskrbeli brez zapletov, čeprav so ti lahko zelo resni.
Strokovni direktor murskosoboške bolnišnice Daniel Grabar pravi, da gre za nevarno mamilo, ki povzroča hitro bitje srca, nenadzorovano agresivno vedenje in blodnje: "Odvisno od odmerka se lahko pojavijo halucinacije. Odvisniki vidijo razne insekte, ki se jim zarivajo pod kožo, in jih poskušajo z vso silo spraskati iz telesa. Pri tem pa si lahko naredijo zelo globoke rane, kar zelo oteži zdravljenje," pravi Grabar.
Tovrstnih odvisnikov še niso obravnavali
V murskosoboškem centru za odvisnike primera uživanja kristalnega metamfetamina še niso obravnavali. "Od odvisnikov, ki prihajajo k nam, pa smo izvedeli, da so neke nove stvari na trgu," pravi vodja centra, zdravnik Nenad Petrovič. O nevarnem kristalnem metamfetaminu smo se pogovarjali tudi z dvema odvisnikoma, ki želita ostati neimenovana.

"Nek kristal se je pojavil, tega je zdaj že tri tedne. Sam ga nisem poskusil, ampak tisti, ki so ga, pravijo da se ti 'utrga'. Enega izmed njih smo videli, da je brcal avtomobile, se sam s sabo pogovarjal in nikogar ni prepoznal. Pravijo, da je nevarna droga. Tudi če bi imel možnost, je ne bi poskusil, ker imaš blodnje in izgubiš nadzor nad dejanji, in strah me je, da bi se mi kaj zgodilo ali pa da bi v stanju nezavedanja storil kaj hudega," pripoveduje eden izmed sogovornikov.
Nevarne mešanice
Da z novim mamilom nima izkušenj, pravi tudi drugi sogovornik in poudari, da se poleg njega pojavljajo tudi nevarne mešanice kemikalij: "Od strihnina do gnojil za rože. Danes vse temelji na denarju. Kadar so odvisniki v krizi, včasih nimajo druge možnosti, kot vzeti tisto, kar jim je ponujeno. Vem, da nekdo, ki nima teh izkušenj, tega ne razume, kakor tudi tega ne, da se je iz krempljev droge težko izviti … Lahko pa tudi naletiš. Včasih ne veš, kaj boš dobil. Prekupčevalci pa se dobro zavedajo stisk odvisnikov. Ti so jim za hiter zaslužek pripravljeni marsikaj prodati, odvisniki pa so v krizi brez pomislekov pripravljeni marsikaj kupiti. Žal."

Petrovič pravi, da jih najbolj skrbi dejstvo, da odvisniki sami pravijo, da se teh stvari, tudi metamfetamina, bojijo. "Predvsem zato, ker pravijo, da se mešajo različne substance, med drugim tudi strihnin in drugo 'svinjarijo', kot jo poimenujejo odvisniki. To, kar nas zelo skrbi, je, da v takih primerih lahko pride do nevarnih zastrupitev, ki lahko bolnika pahnejo tudi v smrtno nevarnost. Zlasti ker se zaradi simptomov odvisnosti določeni znaki zastrupitve lahko spregledajo. Namreč nemir, agresivnost … lahko pripišemo tudi abstinenčnemu sindromu, so pa to v bistvu lahko rezultat nastajajoče sepse. In v tem primeru je zelo pomembno vedeti, da se v našem okolju nekaj dogaja na področju drog in da smo še pozornejši na simptome. Pred dnevi so me poklicali iz psihiatrične bolnišnice, ker niso mogli opredeliti vrste mamila. Pacientka pa je v komi in nima ozkih zenic, kar je najpogostejši znak prevelikega odmerka mamil. Očitno se torej pojavljajo različne strupene mešanice, in to je lahko res zelo nevarno,'' sklene Petrovič.