Foto: BoBo
Foto: BoBo

V veljavi pa ostajajo priporočila za obiskovalce domov za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodov, so sporočili z NIJZ-ja.

Podatke o bolnišničnih obravnavah akutnih respiratornih okužb bodo na NIJZ-ju sicer spremljali še naprej, nekateri podatki pa bodo prosto dostopni prek portala OPSI (Odprti podatki Slovenije).

S 6. majem pa bodo ukinili SMS-obveščanje o rezultatih testov na covid-19, ki so jih pacienti prejemali ob testiranju. Pacienti bodo o rezultatih testiranja lahko obveščeni po mobilni aplikaciji ali portala zVEM, in sicer v dokumentu Seznam testiranj.

Uporabnike, ki aplikacije zVEM ne uporabljajo, bodo o rezultatu obvestili izvajalci testiranja, pri čemer je za izvajalca testiranja obvezno zagotoviti zanesljivo obveščanje predvsem pacientov s pozitivnim izvidom, so še zapisali na NIJZ-ju.

Konec covidnih dodatkov in izolacije

Danes so prenehala veljati določila zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic, ki so omogočala izplačevanje dodatkov za neposredno delo z obolelimi za covidom. Prav tako bolniški stalež zaradi okužbe s covidom ni več izolacija, ki bi jo kril državni proračun, temveč navadna bolniška odsotnost, katere nadomestilo krije delodajalec.