Cepljenje proti HPV-ju se je za dečke začelo šele pred kratkim, saj so sprva cepili zgolj deklice. Foto: BoBo
Cepljenje proti HPV-ju se je za dečke začelo šele pred kratkim, saj so sprva cepili zgolj deklice. Foto: BoBo

NIJZ je na ministrstvo za zdravje poslal predlog programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2023. Ob tem so spomnili, da so pri Zagovorniku načela enakosti NIJZ-ju in ministrstvu za zdravje priporočili, da omogočita cepljenje proti humanim papilomavirusom (HPV) vsem mladostnikom in mladostnicam do 26. leta.

Po posvetu z izvajalci so na inštitutu predlagali, da se iz že zagotovljenih finančnih sredstev v program cepljenja proti HPV-ju dodatno vključi vsaj ena dodatna generacija fantov (1. letnik srednje šole), če je mogoče, pa še ena (3. letnik srednje šole).

Na NIJZ-ju predlagajo tudi proučitev predloga sekcij za primarno pediatrijo ter za šolsko, študentsko in adolescentno medicino, ki se strinjata z vključitvijo dodatne generacije v 1. in 3. letniku, menita pa, da bi bilo treba omogočiti cepljenje tudi vsem preostalim fantom, tako kot velja za dekleta, za kar bi bilo treba zagotoviti dodatna finančna sredstva in cepivo.

Covid-19, pasovec

V predlog programa cepljenja za leto 2023, pri katerem bodo imeli zadnjo besedo na ministrstvu za zdravje, je NIJZ vključil tudi predlog, da se cepljenje proti covidu-19 vključi tudi v druge programe oz. poglavja programa cepljenja.

Predlagajo tudi, da se za najranljivejšr, imunsko oslabljene paciente zagotovi cepljenje proti pasovcu z rekombinantnim cepivom proti pasovcu (Shingrix).

Pnevmokokne okužbe

V skladu s sklepom posvetovalne skupine za cepljenje na NIJZ-ju predlagajo, da se določenim skupinam z največjim tveganjem za invazivne pnevmokokne okužbe, ki jim v skladu z nacionalnimi priporočili pripada cepljenje proti pnevmokoknim okužbam s konjugiranim in polisaharidnim cepivom v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, omogoči cepljenje z 20-valentnim konjugiranim cepivom v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Zaradi nove časovnice sistematskih pregledov v letih 2023 in 2024 so na NIJZ-ju predlagali tudi, da se cepljenje proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju iz 3. premakne v 2. razred osnovne šole.

Predlagali so tudi, da se obvezno cepljenje dijakov v srednji šoli, ki je do zdaj potekalo s cepivom proti tetanusu, zamenja s cepivom proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju.
Cepljenje s tretjim odmerkom proti hepatitisu B pa bi se po predlogu inštituta iz 1. razreda premaknilo v 2. razred.