NIJZ zagotavlja, da je najučinkovitejša zaščita pred gripo vsakoletno cepljenje. To je koristno, saj ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Foto: EPA
NIJZ zagotavlja, da je najučinkovitejša zaščita pred gripo vsakoletno cepljenje. To je koristno, saj ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Foto: EPA

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v ponedeljek, 19. oktobra, začenjajo cepiti proti gripi v ambulantah območnih enot za sezono 2020/2021. Kot poudarjajo, je cepljenje proti gripi priporočljivo zlasti za kronične bolnike, ljudi, stare 65 let in več, nosečnice, majhne otroke, stare od šest do 23 mesecev, ter ljudi z izjemno povečano telesno težo. Za te cepljenje proti gripi v sezoni 2020/2021 v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, so na svoji spletni strani navedli na NIJZ-ju.

Predlog o brezplačnem cepljenju

Državni zbor bo na četrtkovi seji potrjeval predlog petega protikoronskega zakona, ki podaljšuje nekatere dosedanje ukrepe za blažitev posledic covida-19 in prinaša še nove.

Med drugim predlog zakona vsem vključenim v zdravstveno zavarovanje ponuja tudi možnost brezplačnega cepljenja proti sezonski gripi.

Cepljenje priporočajo tudi ljudem, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge ljudi. To še posebej velja za zdravstvene delavce in sodelavce, zaposlene v domovih starejših občanov, ter druge nujne službe, so poudarili. Kot zagotavljajo na NIJZ-ju, je cepljenje proti gripi v času epidemije covida-19 varno. Za zagotavljanje najvišje stopnje varnosti in zaščite pred širjenjem okužb z novim koronavirusom bo potek dela na območnih enotah NIJZ-ja organiziran nekoliko drugače kot doslej.

Za cepljenje v enotah NIJZ-ja se je treba predhodno naročiti po telefonu ali elektronski pošti, saj je vstop v čakalnico zaradi individualne obravnave omogočen le naročenim in v dogovorjenem terminu. Osebno naročanje v ambulanti ni mogoče, opozarjajo na NIJZ-ju. Na cepljenje lahko pridejo le zdrave osebe, ki v zadnjih 14 dneh niso imele znakov respiratorne okužbe, prav tako pa okužbe niso imele osebe, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu. Obvezna sta uporaba kirurške maske in razkuževanje rok ob vstopu v prostore območne enote.

Tudi v ZD-jih cepljenje predvidoma mogoče že v prihodnjem tednu

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci, opozarjajo na NIJZ-ju, kjer zagotavljajo, da je najučinkovitejša zaščita vsakoletno cepljenje. To je koristno, saj ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Kontaktni podatki in termini za naročanje ter urnik dela ambulant so na voljo tudi na spletni strani.

Kdaj točno bodo začeli cepiti v posameznem zdravstvenem domu, je odvisno od organizacije dela v zdravstvenem domu, so pojasnili na NIJZ-ju. Ta teden bo sicer potekala distribucija cepiva in na NIJZ-ju ocenjujejo, da bi v zdravstvenih domovih cepljenje prav tako lahko začeli prihodnji teden.